ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Παναγιούδα είναι ένα σχετικά μικρό παραθαλάσσιο χωριό 6 χλμ. βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης και ανήκει στη Δημοτική Ενότητα ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι το ψάρεμα. Το χωριό οφείλει το όνομα του στον ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου ο οποίος χτίστηκε το 1896 από τον μεγάλο Λέσβιο αρχιτέκτονα της εποχής, τον Αργύρη Αδαλή, με γοτθικού ρυθμού τρούλο, κτισμένο παρόμοια με του Αγίου Θεράποντος στην Μυτιλήνη και των Ταξιαρχών στο Καγιάνι.

Στα βόρεια όρια της Παναγιούδας, υπάρχει ο συνοικισμός “Καλαμιάρης”, όπου η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων έκτισε προσφυγικό συνοικισμό. Από εκεί κατάγεται ο Παναγιώτης Αλεπουδέλλης, πατέρας του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στην Παναγιούδα μπορείτε να επισκεφτείτε τον Ι.Ν. των Γενεθλίων της Θεοτόκου, αναπαλαιωμένα παλιά ελαιοτριβεία, καθώς και τη πλακόστρωτη παραλιακή οδό κατά μήκος του μικρού λιμανιού της που είναι ιδανική για βόλτα. Αξιοσημείωτοι είναι διάφοροι ονομαστοί τριώροφοι ή δυόροφοι Πύργοι (κατοικίες), κτισμένοι στις αρχές του 20ου αιώνα.

Υπάρχει και το σχετικά άγνωστο Φοινικόδασος Καλαμιάρης, γνωστό και ως Φοινικόδασος του Καλαμιάρη ή Φοινικόδασος της Παναγιούδας, αποτελούμενο από Phoenix canariensis. 

Στο γραφικό αυτό ψαροχώρι μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες ντόπιες λιχουδιές και κυρίως ψαρομεζέδες και γενικά θαλασσινά στις πολλές ταβέρνες που υπάρχουν γύρω από το γραφικό λιμανάκι ενώ για τον καφέ σας υπάρχουν αρκετές καφετέριες.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Αλιεύματα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

α) Το βράδυ της Ανάστασης εδώ τηρείται με κάθε λεπτομέρεια ένα παλιό έθιμο “Το κάψιμο του Ιούδα και το ρίξιμο στη θάλασσα”, από τους ντόπιους του χωριού.

β) Η εκκλησία του χωριού γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 22510 37051 (Γραφείο δημάρχου)

  dimarxosmyt@gmail.com

  Βιόλατζης Ευάγγ. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

  6977014871

  ebiolatzes@gmail.com

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ

Ευκάλυπτος

Παντελέλλης

Κωστάρας