ΧΟΡΗΓΟΙ

Άρωμα Βύνης Cafe

Theofilos Paradise Hotel

Olympico Fun Park

Κοσμήματα Θεόφιλος

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Μυτιλήνη, η αποκαλούμενη και “Αρχόντισσα” του Αιγαίου, βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε εφτά καταπράσινους λόφους, γύρω από το νότιο λιμάνι. Είναι η πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, 6 χλμ μακριά από το αεροδρόμιο.

Αποτελεί μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας και σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, η ίδρυσή της τοποθετείται στις αρχές του 10ου αιώνα π.Χ. Είναι η πατρίδα του Πιττακού, ενός από τους εφτά σοφούς της αρχαιότητας, αλλά και του ποιητή Αλκαίου. Η πνευματική παράδοση του νησιού, συνεχίστηκε στη σύγχρονη εποχή με τον Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996) ο οπόίος διακρίθηκε με Βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1979.

Η Μυτιλήνη είναι έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και κεντρικό λιμάνι. Έχει συγκοινωνιακές διασυνδέσεις (ατμοπλοϊκές και αεροπορικές) με Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και τα νησιά Λήμνο, Χίο, Οινούσσες, Ψαρα, Σάμο, Φούρνους, Ικαρία, Μύκονο, Συρο και με τα απέναντι Τουρκικά παράλια κ.α.

Ιδιαίτερες είναι και οι εκκλησίες της Μυτιλήνης. Οι περισσότερες είναι τρίκλιτες βασιλικές μεταβυζαντινής εποχής ή νεότερες με στοιχεία μπαρόκ, από τις οποίες ξεχωρίζουν ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου (17ος αιώνας) με το γοτθικού ρυθμού κωδωνοστάσιο και η επιβλητική  θολωτή εκκλησία του Αγίου Θεράποντα (1880).

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στην πόλη δεσπόζει το άγαλμα της Σαπφούς και στην άκρη του λιμανιού το «Άγαλμα της Ελευθερίας», που βρίσκεται στην περιοχή Φυκιότρυπα και είναι κατασκευασμένο από μπρούτζο – όμοιο αυτού της Νέας Υόρκης – έχει μαρμάρινη βάση και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Στην πόλη της Μυτιλήνης επιβάλλεται να επισκεφτείτε το μεγαλόπρεπο Βυζαντινό Κάστρο – το μεγαλύτερο του Μεσογειακού χώρου – που την περίοδο που χτίστηκε πιστεύεται ότι ήταν ένα από τα πιο απόρθητα και ισχυρά κάστρα. Μετά τις πρόσφατες επεμβάσεις και βελτιώσεις είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Πιθανολογείται ότι κτίσθηκε την βυζαντινή εποχή στους χρόνους του Ιουστινιανού.

Κλασικό σημείο συνάντησης των ντόπιων είναι η περιοχή γύρω από την πλατεία Σαπφούς αλλά και το υπόλοιπο μισό πέταλο του νέου νότιου λιμανιού με μπαράκια & καφετέριες καθώς και καταστήματα εστίασης που κλέβουν την παράσταση από πολύ νωρίς το πρωί. Περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια της (Λαδάδικα) και διασχίστε την παλιά και τη νέα αγορά. Θα ανακαλύψετε παραδοσιακά καφενεία και ταβερνούλες για όλα τα γούστα όπου μπορείτε να απολαύσετε την Παραδοσιακή Μυτιλήνιά Κουζίνα.

Στην κεντρική αγορά της πόλης (οδός Ερμού) μοντέρνα καταστήματα για κάθε σας ανάγκη. Μια βόλτα στην προκυμαία θα σας χαρίσει μια άλλη οπτική γωνία προς όλα αυτά τα εντυπωσιακά κτίρια όπως το Παλαιό Δημαρχείο, το πρώην ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» και το κτίριο της Περιφέρειας.

Επισκεφτείτε και τη παλιά αστική συνοικία της Μυτιλήνης, το Κιόσκι, με τα αρχοντόσπιτα και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους. Στην ίδια περιοχή δε, τα κτίρια του Δικαστηρίου της πόλης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αποτελούν εξαιρετικά δείγματα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής!

Στην Επάνω Σκάλα, κοντά στο βόρειο λιμάνι (Αρχαίο Λιμάνι) υπάρχει το Γενί Tζαμί, σημαντικό για τη Mυτιλήνη Οθωμανικό ιστορικό μνημείο της τρίτης δεκαετηρίδας του 19ου αιώνα. Επίσης το παλαιό Τουρκικό λουτρό, το Τσαρσί Χαμάμ το οποίο αναπαλαιώθηκε και κατά καιρούς χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Λίγο πιο ψηλά, στην τοποθεσία Αγία Κυριακή, χωμένο μέσα στο μικρό πευκοδάσος, έχει ανασκαφεί τμήμα από το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης – ελληνιστικών χρόνων -, χωρητικότητας 15.000 θέσεων, με περίφημη ακουστική.

Οι λάτρεις της τέχνης επιβάλλεται να αφιερώσουν λίγες ώρες και στο Μουσείο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου αλλά και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Teriade με έργα παγκοσμίως γνωστών καλλιτεχνών καθώς και στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και στο Βυζαντινό & Εκκλησιατικό, με σπάνιους θησαυρούς και τέλος στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Γι΄αυτούς που ψάχνουν μια διέξοδο γι΄αυτό το καλοκαίρι υπάρχει η πλάζ Τσαμάκια, μια οργανωμένη παραλία πολύ κοντά στο λιμάνι της πόλης όπου κυματίζει η γαλάζια σημαία. Βρίσκεται κάτω από το ομώνυμο άλσος και θεωρείται η πιό προσβάσιμη παραλία γι’ αυτούς που έχουν επιλέξει να μείνουν στο κέντρο του νησιού. Το καφέ μπάρ  – εστιατόριο της πλάζ, είναι εκεί από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ να σας προσφέρει κάθε είδους γεύση και άψογη εξυπηρέτηση. 

Λίγο μετά το αεροδρόμιο θα συναντήσετε την 1η και 2η καντίνα, δύο κολπίσκους με καθαρά και ζεστά νερά. Οι καντίνες διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες για να απολαύσετε το κολύμπι και τον καφέ σας με θέα τη θάλασσα. Επίσης πολύ κοντά στη Μυτιλήνη, σε απόσταση 10-12 χιλιομέτρων ευρίσκονται οι καταπληκτικές παραλίες της Χαραμίδας και του Αγίου Ερμογένη με το πανέμορφο τοπίο που εκτός από την καταπληκτική τους παραλία, προσφέρουν και όλα τα είδη των γευστικών απολαύσεων καθώς υπάρχουν εκεί, καταστήματα εστίασης και καφετέριες!

Ο επισκέπτης της Μυτιλήνης έχει πολλές επιλογές διαμονής καθώς υπάρχουν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και άφθονα ενοικιαζόμενα δωμάτια! Στην Επάνω Σκάλα, στο Φανάρι, στα Λαδάδικα και γύρω από το λιμάνι υπάρχουν οι περισσότεροι χώροι εστίασης, καφέ και διασκέδασης!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

2251037051  (Γραμματεία Δημάρχου)  
dimarxosmyt@gmail.com

Κουζινόγλου Αλ. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

6946004766

alek.kouz@gmail.com

Βοστάνειο Νοσοκομείο 2251057700

Πανεπιστήμιο Αιγαίου 2251036000

Αστυνομία 1002251037721

Λιμεναρχείο 1082251024115

Πυροσβεστική 1992251356200

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ούζο, ελαιόλαδο, αλιευτικά προϊόντα, σαπούνι, παραδοσιακά αρτοσκευάσματα, ξυλόγλυπτα και καλλιτεχνήματα από ξύλο ελιάς!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

α. Παναγίας Ζωοδόχου Πηγης στη συνοικία της Λαγκάδας την Λαμπροπαρασκευή

β. Αγιου Θεοδώρου Βυζάντιου πολιούχου Μυτιλήνης στη Μητρόπολη στης 17 Φεβρουαρίου

γ. Λιτανία λειψάνου Αγιου Θεοδώρου Βυζάντιου πολιούχου Μυτιλήνης την 4η Κυριακη από το Πασχα

δ. Παναγίας στην συνοικία της Χρυσομαλλούσας στης 15 Αυγούστου

ε. Καρναβάλι

στ. Γιορτή του Ουζου το 1ο 15θήμερο του Αυγούστου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 • Πολιτιστικές Ομάδες
 • Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Οι Άστεγοι»
 • Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης «Ο Θεόφιλος»
 • Ερασιτεχνικός Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης «Το Μπουρίνι»
 • Χορωδία «Animato»
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών Λέσβου «Κώστας Κρυστάλλης»
 • Χοροδοιπόροι Μυτιλήνης
 • Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Αρίων»
 • Χορευτικό Δήμου
 • Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης
 • Μικτή Χορωδία Δήμου Μυτιλήνης «Νίκος Μυρογιάννης»

Εθελοντικές Ομάδες
Λέσβος Χωρίς Πλαστικά, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, Μυτιληνιές Μανούλες

Αθλητικοί Σύλλογοι
ΑιολικόςΑ.Ε. Μυτιλήνης, Α.Ε.Σ.Λ. Μυτιλήνη, Αθλοκίνηση, Αίαντας Μυτιλήνης, Αίας Μυτιλήνης, Αλκαίος Μυτιλήνης, Α.Ο. Μυτιλήνης, Α.Π.Σ. “Τα Λιονταράκια”, Αρίων Μυτιλήνης, Α.Σ.Α. Μυτιλήνης, Αστέρας Νίκης, Άτλας Βουναριού Μυτιλήνης, Γ.Α.Σ. Λέσβου, Δρομέας. Ένωση Δικυκλιστών Λέσβου, Ίρις Μυτιλήνης, Λεσβιακός Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, Λέσχη Φίλων 4×4, ΝΑΣΠ Αίολος, Ναυτικός Όμιλος Μυτιλήνης, Όμιλος Αντισφαίρισης Λέσβου, ΠΑΕ Αργοναύτες, Παλλεσβιακός, Σκακιστικός Όμιλος Μυτιλήνης

Αλλοι σύλλογοι
Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου «Ορειάς»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ