ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Βρίσα ήταν διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός της Λέσβου, δυστυχώς όμως σχεδόν όλα τα κτίρια του οικισμού χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα μετά τον σεισμό του 2017.
Ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λεσβου και μαζί με τα Βατερά αποτελούν τη Δημοτική Κοινότητα Βρίσας

Στην περιοχή έζησαν οι Γατελούζοι οι οποίοι εχτισαν τον «Παλιόπυργο» σε μοναδική θέση ώστε να ελέγχουν το παλιό χωριό μαζί με τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Αγ. Φωκά.
Στη Βρίσα υπήρξαν ελαιοτριβείο και εργοστάσιο κατασκευής πλίνθων και άλλων κεραμικών. Υπάρχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου φυλάσσονται τα παλαιοντολογικά ευρήματα που είναι μοναδικής αξίας στον κόσμο. Το 1999 έγινε το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο στον Πολιχνίτο και στη Βρίσα, με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης επιστημόνων.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σε απόσταση 800 περίπου μέτρων βρίσκεται ένα πηγάδι, που οι χωριανοί ονομάζουν μέχρι σήμερα «Αχιλλοπήγαδο», δηλαδή πηγάδι του Αχιλλέα, γιατί λέγεται ότι ο Αχιλλέας εκεί πότιζε τα άλογα του.

Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας Ζωοδόχου Πηγής, που με εξαιρετική λεπτότητα εικονίζει παραστάσεις της παλαιάς και καινής διαθήκης.

Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας Η περιοχή Βατερά-Βρίσα ευτύχησε να φιλοξενεί στο έδαφός της μερικά απ’ τα πιο εντυπωσιακά ζωικά, παλαιοντολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη, μετατρέποντας έτσι τη Λέσβο, σε συνδυασμό με το παγκόσμιας φήμης απολιθωμένο δάσος του Σιγρίου, σε απαραίτητο προορισμό για τους λάτρεις και όχι μόνο, της Φυσικής Ιστορίας.

Η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας περιλαμβάνει τα απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων που βρέθηκαν στη περιοχή, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας με αντιπροσωπευτικά είδη της πανίδας της Λέσβου, καθώς και τμήμα βοτανικής με δείγματα σύγχρονης και απολιθωμένης χλωρίδας της ίδιας περιοχής.

Οι γειτονικές ακτές των Βατερών έχουν σημαντική τουριστική κίνηση κατά τη θερινή περίοδο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Α. Πανηγύρι Προφήτη Ηλία (20/7)

Β. Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου (23/4)

Γ. Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής (26/7)

Δ. Πάσχα (Το έθιμο «Κακαρώνα» ή «Κουκούρα» τη νύχτα της Ανάστασης)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Αλάνης Γεώργιος (Αντιδήμαρχος)

  2253351531

  Παρακοιλας Στρ. (Πρόεδρ. Δ.Κ.Β.)

 6945774657

  2252350407 ΚΕΠ Πολιχνίτου

  d.polihnitou@kep.gov.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΘΕΟΦΙΛΟΣ

ΑΡΩΜΑ ΒΥΝΗΣ

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Motel Club

Monkey Cafe

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΒΡΙΣΑΣ