ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα Βατερά είναι παραθαλάσσια περιοχή στα νότια της Λέσβου με αμμώδη παραλία μήκους 8 χιλιομέτρων, τη μεγαλύτερη σε μήκος παραλία του νησιού η οποία βλέπει προς τη Χίο, τα Ψαρά, και την Τουρκία.
Ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λεσβου στη Δημοτική Ενότητα Βρίσας. Απέχει 55 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μυτιλήνη. Τα τελευταία 20 χρόνια αναπτύχθηκε τουριστικά και δέχεται πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα Βατερά έχουν πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Αγριόχηνες και πάπιες, αλκυόνες, ερωδιοί και άλλα πουλιά που ψάχνουν για τροφή καταλήγουν στις εκβολές των ποταμών Αλμυροπόταμος και Βούρκος, στον υγροβιότοπο των Βατερών. Εκεί, το αργιλώδες έδαφος και το μικρό βάθος του νερού επιτρέπουν την ανάπτυξη διαφόρων φυτικών και ζωικών οργανισμών σε μικρή απόσταση από την παραλία.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η παραλία των Βατερών φημίζεται για τα καταγάλανα καθαρά της νερά και έχει τιμηθεί με γαλάζια σημαία. Αμμώδης παραλία με ψηλό χαλικάκι τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό των κολυμβητών. Σε όλο το μήκος της παραλίας ευρίσκονται ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες, beach bar κλπ που εξυπηρετούν τους παραθεριστές με τον καλυτερο τρόπο.

Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το παραθαλάσσιο χωριό βρίσκεται το ακρωτήρι του Αγίου Φωκά, όπου σώζονται μέχρι σήμερα ερείπια από ναό του Διονύσου και μιας βασιλικής των παλαιοχριστιανικών χρόνων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Α. Πανηγύρι Προφήτη Ηλία (20/7)

Β. Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου (23/4)

Γ. Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής (26/7)

Δ. Πάσχα (Το έθιμο «Κακαρώνα» ή «Κουκούρα» τη νύχτα της Ανάστασης)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΒΑΤΕΡΩΝ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Αλάνης Γεώργιος (Αντιδήμαρχος)

  2253351531

  Γιανναρέλλης Δ. (Πρόεδρος Δ.Κ.Π.)

6937443168

2252350407 ΚΕΠ Πολιχνίτου

d.polihnitou@kep.gov.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ

Κοσμήματα "Θεόφιλος"

Καφετέρια "Άρωμα Βύνης"

"Theofilos Paradise" Hotel

"Olympico" Fun Park

"Motel" Club

"Monkey" Cafe