ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο Τρύγονας, βρίσκεται πάνω στο βουνό 4 χλμ από το Πλωμάρι και 34χλμ από τη πρωτεύουσα, σε υψόμετρο 80 μέτρων. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Μυτιλήνης στη δημοτική ενότητα Πλωμαρίου. Προκειτε για ένα ομορφο χωριό πολύ κοντά στην Πλαγιά. 

Το κόσμημα του χωριού είναι ο ναός του Αγίου Αντωνίου και όπως μαρτυρεί σχετική κτητορική επιγραφή, χτίστηκε επάνω στα ερείπια παλαιοτέρου ναού κατά το έτος 1890 και τελείωσε το 1896. Εχει ρυθμό τρίκλιτης Βασιλικής. Τέσσερες κολώνες χωρίζουν το κάθε κλίτος από τον κεντρικόν ναό. Στο κέντρο της οροφής, υπάρχουν τέσσερα σταυροθόλια και στο μέσον υψώνεται ο τρούλλος του ναού με την εικόνα του Παντοκράτορος. Στο Ιερό Βήμα υπάρχει η εικόνα της Πλατυτέρας (Παναγίας) και ο Ευαγγελισμός, έργα του διακεκριμένου αγιογράφου Β. Μπρούσαλη. Το Κωδωνοστάσιο του ναού, το οποίον και αποτελεί την Πύλη στο προαύλιο του ναού, χτίστηκε το έτος 1954. Είναι χτισμένο με πέτρα και επενδυμένο με μάρμαρο κατά το ήμισυ και επιχρισμένο το άνω μέρος κατά τον ίδιο με τον ναό τρόπο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Πραγματικά στολίδια του Τρυγόνα είναι το νεοκλασικό σχολείο και ο πρωτότυπος αρχιτεκτονικά ναός του αγίου Αντωνίου ενας από τους μεγαλύτερους και ποιο ωραίους ναούς του νησιού μας. Η ανέγερσή του χάνεται στα βάθη των αιώνων.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ελαιόλαδο

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ζαλούμης Παναγιώτης (Πρόεδρος Δ.Κ)

  6978823659

zaloumip@hotmail.com

  Βαρβαγιάννης Δημ. (Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημ.Ενότητας)

dvarvag@gmail.com

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club