ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

6 Χιλιόμετρα απο την Μυτιλήνη, προς το Αεροδρόμιο θα βρείτε τον “Βράχο” η “Καγιά” στα τούρκικα, εξ ου και Καγιάνι το χωριό χτισμένο στις παρυφές ενός κατάφυτου από ελιές λόφου σε υψόμετρο 175 μέτρων.  Σήμερα ειναι ενας σύγχρονος οικισμός οι “ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ” . Εκει δεσπόζει ο ιερός Ναός των Ταξιαρχών με θέα το Αιγαίο και την κίνηση του κεντρικού λιμανιού της Λέσβου.

Η Σημερινή εκκλησιά Ταξιάρχης, ο οποίος αποτελεί ασφαλώς το κέντρο αναφοράς του χωριού και το προσκύνημα όλης της γύρω περιοχής, άρχισε να χτίζεται το 1903 και τέλειωσε το 1958, κι έδωσε την ονομασία του στον οικισμό. Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο γοτθικού ρυθμού.
Η εικόνα του Ταξιάρχη, με ύψος συν 2 μέτρα, κατασκευάστηκε από μαστίχα και κερί πριν 800 χρόνια περίπου. Ο Αρχάγγελος ήταν ζωγραφισμένος στον τοίχο της ανατολικής πλευράς του Ναού.
Όταν χρειάστηκε να γίνει νέος Ναός καλύτερος και μεγαλύτερος, λόγω του ότι τα θαύματα που γινότανε έκαναν τους Χριστιανούς να τρέχουν στον Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, χτίστηκε ο νέος Ναός, μεγαλύτερος βέβαια και ωραιότερος, αλλά άφησαν μέσα σε αυτόν άθικτο το μέρος του τοίχου που είχε την τοιχογραφία του Αρχαγγέλου. Αυτό το μέρος του τοίχου με την εικόνα έγινε το προσκυνητάριο που βλέπουμε σήμερα.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στην εκκλησία του Ταξιάρχη τελούνται δεκάδες μυστήρια (γάμοι & βαπτίσεις) δείγμα της αγάπης των ντόπιων προς τον Άγιο!

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Οι Ταξιάρχες αποτελούν τόπο απόδρασης αφού μετά το προσκύνημα στο ναό μπορείτε να απολαυσετε το ρόφημα ή το γλυκό σας στο καφέ που λειτουργεί στον αύλιο χώρο του Ναου, αλλά και τις γεύσεις της λεσβιακής κουζίνας στις δύο ονομαστές και πολύ γνωστές ταβέρνες που υπάρχουν στο χωριό, όλα με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο και στη πόλη της Μυτιλήνης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ 

Α. Των Ταξιαρχών

Β. Αγίου Βαρθολομαίου 11 Ιουνίου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μαλακός Ιωάννης (Πρόεδρος Δ.Κ.)

6970474121

taxiarhes2020@gmail.com

  2251037051 Γραμματεία Δημάρχου

dimarxosmyt@gmail.com

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Άρωμα Βύνης

Monkey Cafe

Motel Club