ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Συκαμινέα, Συκαμιά ή Σκαμνιά είναι ημιορεινό χωριό στη Λέσβο το οποίο έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Βρίσκεται στη ράχη του ψηλότερου βουνού της Μυτιλήνης, του Λεπέτυμνου και ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, δημοτική ενότητα Μηθύμνης, 49 χλμ. βορειοδυτικά της Μυτιλήνης και 12χλμ από τη Μηθυμνα. Οφείλει το όνομά του στις πολλές μουριές της περιοχής. Εκεί γεννήθηκε ο λογοτέχνης Στρατής Μυριβήλης.

Εκεί, στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού, ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση με πεύκα, πλατάνια και ελιές, ο παραδοσιακός οικισμός της Συκαμιάς ξεχωρίζει από μακριά με τα αρχοντικά, πετρόκτιστα σπίτια, τη θέα στο Αιγαίο που μαγνητίζει και τα καλαίσθητα καλντερίμια. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται η οικία του Μυριβήλη, η οποία όμως δεν είναι επισκέψιμη.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στο χωριό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο το οποίο στεγάζεται στο πετρόκτιστο κτίριο του δημοτικού σχολείου. Στο μουσείο βρίσκεται και συλλογή με αντικείμενα του Μυριβήλη. Η εκκλησία του χωριού είναι η τρίκλιτη βασιλική της αγίας Φωτεινής.

Επίνειο του χωριού είναι η Σκάλα Συκαμινιάς. Ένα ψαροχώρι μια στάλα μικρό, αλλά με  τέτοια αύρα και φυσική ομορφιά, που αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν ήσυχες, ξεκούραστες διακοπές κοντά στη φύση.

Σήμα κατατεθέν του χωριού η Παναγιά η Γοργόνα, το ξωκλήσι που ορθώνεται πάνω στον μεγάλο βράχο μπροστά στο λιμανάκι με τα ψαροκάικα, τις τράτες και τα τρεχαντήρια. Το ξωκλήσι έχει πάρει το όνομά του από τη χαρακτηριστική τοιχογραφία άγνωστου λαϊκού ζωγράφου που απεικόνιζε την Παναγία με ουρά γοργόνας, αλλά δεν υπάρχει πια στην εκκλησία.

Στο κέντρο του χωριού, πάνω από το ψαραδολίμανο, βρίσκεται η μουριά που είναι πάνω από 130 χρονών κι επειδή εκεί καθόταν ο Μυριβήλης, τη φωνάζουν «Η μουριά του Μυριβήλη». Εκεί, στην πλατεία, έχει ταβερνάκια που προσφέρουν νόστιμους μεζέδες και καφετέριες με δροσερά ποτά και γλυκίσματα.

Η παραλία της Σκάλας, είναι η μία από τις δύο κοντινές επιλογές για μπάνιο. Περίπου 1,5 χιλιόμετρο από την πλατεία της Σκάλας, βρίσκεται η παραλία της Κάγιας με άμμο και μικρά βοτσαλάκια, επίσης άφθονη σκιά από τα αρμυρίκια, ντουσιέρες, αλλαξιέρες και δύο πολύ συμπαθητικά ταβερνάκια με φρέσκους ψαρομεζέδες και άλλες νοστιμιές.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Aλιεύματα, ελαιόλαδο, κτηνοτροφικά προϊόντα 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Tων Ταξιαρχών

Αγίας Φωτεινής στης 9 Μαϊου

Αγίου Κήρυκα, στη Σκάλα Συκαμιάς στης 15 Ιουλίου

Παναγίας, στη Σκάλα Συκαμιάς στης 15 Αυγούστου 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

2253350230  (Γραμματεία Δημάρχου)  
grafeiodimarxou@mwlesvos.gr

Σαρογλου Γεώργιος (Πρόεδρος Δ.Κ.)

  6936519390

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ