ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο Σταυρός  είναι το μικρότερο από τα τοπικά διαμερίσματα της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Παλιά λεγόταν Βούρκος, γιατί έτσι λέγεται ο χείμαρρος, που χωρίζει σε δύο οικισμούς τον Σταυρό. Τον Ανω Σταυρό, που παραδόξως κείται χαμηλότερα από τον Κάτω Σταυρό, που βρίσκεται ψηλότερα.
Τρεις παλιές εκκλησίες συναντά κανείς στον Σταυρό που είναι αφιερωμένες στον Αγιο Βαρθολομαίο, στην Αγία Παρασκευή και στον Αγιο Θεράποντα.
Σήμερα οι κάτοικοι του οικισμού ασχολούνται με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες.        
Το καλοκαίρι ο οικισμός είναι στις δόξες του, γιατί επιστρέφουν στην εστία τους οι ξενιτεμένοι της Αυστραλίας, της Αθήνας και της Μυτιλήνης. Ολα τα σπίτια ζωντανεύουν και δίνουν ζωή στους υπερήλικες, που επιμένουν να φυλάγουν τον οικισμό τις ατελείωτες και δύσκολες νύχτες του χειμώνα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ακολουθώντας ένα χωματόδρομο προς την παραλία, θα βρεθούμε σε μια μοναδική, πεντακάθαρη και πευκόφυτη ακρογιαλιά την παραλία του Σταυρού.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Είναι ξακουστές οι ρουπάδες, οι μυζήθρες, τα λαδοτύρια, ο τραχανάς, τα κηπουρικά χωρίς λίπασμα, αλλά και τα μανιτάρια που μαζεύονται κάτω από τα πεύκα, οι πευκίτες.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αλάνης Γεώργιος (Αντιδήμαρχος)

2253351531

Παλαιολόγος Παν. (Πρόεδρος Δ.Κ.)
6974250024

ΧΟΡΗΓΟΙ

Theofilos Paradise

Άρωμα Βύνης

Olympico Fun Park

Θεόφιλος

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑΥΡΟΥ