ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το χωριό Σκαλοχώρι βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος της Λέσβου σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από την πόλη της Μυτιλήνης  και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, στη Δημοτική Ενότητα Καλλονής – Δημοτική Κοινότητα Σκαλοχωρίου. Παρά  τον σχετικά ελάχιστο μόνιμο πληθυσμό του, το Σκαλοχώρι αποκτά περισσότερη ζωντάνια τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχουν αναφορές για παλαιές ονομασίες όπως Αγριδιά (φορολογική οντότητα), ως Τσομλέκκιοϊ , μετέπειτα ονομάστηκε Τσουκαλοχώριον μέχρι να πάρει τη σημερινή του ονομασία Σκαλοχώρι .

Είναι ένα παραδοσιακό χωριό αμφιθεατρικά χτισμένο. Τα πετρόχτιστα σπίτια και οι λιθόστρωτοι δρόμοι το κάνουν να είναι ξεχωριστό.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Το αξιοθαύμαστο ξυλόγλυπτο τέμπλο, σύμφωνα με τον Ιερέα του χωριού ήρθε από τα Μικρασιατικά Παράλια και τοποθετήθηκε το 1757. Στο ναό υπάρχουν και λείψανα του Αγίου Γεωργίου του σημειοφόρου Αρχιεπισκόπου Μυτιλήνης .
Η πλατεία του χωριού σκιάζεται από τον μεγάλο πλάτανο που χαρίζει πλουσιοπάραχα τη δροσιά του. Στα καφενεία του χωριού συναντάς τους θαμώνες, γνωρίζοντας τους κατοίκους του χωριού νιώθεις την έννοια της αληθινής φιλοξενίας , και την επιθυμία να παρατείνεις τη διαμονή στο Σκαλοχώρι.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στην είσοδο του χωριού συναντάμε το εντυπωσιακό δημοτικό σχολείο που αποτελεί κόσμημα για το νησί μας. Ξεκίνησε η ανέγερσή του το 1929 με το μεράκι από τους μάστορες της περιοχής και με χρηματοδότηση από το σύλλογο ομογενών Σκαλοχωριτών της Αμερικής .

Στη συνέχεια προχωρώντας λίγο αντικρίζουμε τον μιναρέ που μας θυμίζει τις εποχές που συνυπήρχαν ειρηνικά Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Στο χωριό υπήρχαν δύο μαχαλάδες μία για την κάθε θρησκεία . Στις 9 Δεκεμβρίου 1912 αποχώρησαν οι Μουσουλμάνοι .

Επίνεια του χωριού είναι το Καλό Λιμάνι (με παλαιότερη ονομασία επί Τουρκοκρατίας “Τσαμούρ Λιμάνι” δηλαδή “Λασπολίμανο”), που την καλοκαιρινή περίοδο αποτελεί έναν ωραίο προορισμό για όσους επιθυμούν να απολυόσουν ηρεμία, καθαρή θάλασσα και πολύ ψάρεμα. Και η παραλία της  “Αγίας Βαρβάρας”.

Πολλές προτάσεις για περιπατητικές διαδρομές υπάρχουν στο χωριό. Ενδεικτικά μία ωραία βόλτα είναι στους λιθόστρωτους δρόμους του χωριού θαυμάζοντας τα πετρόχτιστα σπίτια και τις πολλές πέτρινες βρύσες που θα μας δροσίσουν με το τρεχούμενο νερό. Εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι με προορισμό τον προφήτη Ηλία περπατώντας ανάμεσα σε βελανιδίες, αμυγδαλιές, αγριοαχλαδιές θαυμάζοντας τους νερόλακκους!

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Γαλακτοκομικά προϊόντα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Στις 20 Ιουλίου στον Προφήτη Ηλία και σε συνδυασμό με τη γιορτή των κτηνοτρόφων πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου Λέσβου
Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος ”Ο ΜΠΑΛΟΥΤΣΟΣ” Σκαλοχωρίου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 Μαϊάκη Δέσποινα (Πρόεδρος Δ.Κ)

  6947331289

  2253350230 Γραφείο Δημάρχου

grafeiodimarxou@mwlesvos.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Olympico Fun Park

Theofilos Paradise

Άρωμα Βύνης

Monkey Cafe

Motel Club