ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το Σίγρι (Τοπική Κοινότητα Σιγρίου – Δημοτική Ενότητα ΕΡΕΣΟΥ-ΑΝΤΙΣΣΗΣ), ανήκει στον δήμο ΛΕΣΒΟΥ και βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού. Η παρουσία των νησίδων Νησιώπη και Σεδούσα μπροστά από το χωριό δημιουργούν ένα φυσικό λιμάνι. Είναι γνωστό παγκοσμίως για το μοναδικό φυσικό μνημείο το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς, το οποίο υπάγεται στο Παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO.
Το γραφικό ψαροχώρι είναι ένας οικισμός με πέτρινα σπίτια και γραφικά δρομάκια που θυμίζει κυκλαδίτικο τοπίο.
Στην ευρύτερη περιοχή του Σιγρίου, υπάρχουν πολλές εκκλησίες, μοναστήρια και ξωκλήσια :
Ι.Μ. Περιβολής. Σε απόσταση 20 χλμ από το Σίγρι, βρίσκεται η γυναικεία Μονή Περιβολής Βυζαντινού ρυθμού, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, που ανασυστήθηκε κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας (1630).
Ι.Μ. Πιθαρίου. 28 χλμ από το Σίγρι, κοντά στην Ερεσό, βρίσκεται η Μονή Πυθαρίου. Είναι αφιερωμένη στους Ταξιάρχες και η ίδρυσή της θα πρέπει να αναζητηθεί στα Μεσαιωνικά χρόνια.
Ι.Μ. Υψηλού. Καθώς έρχεστε προς το Σίγρι οδικώς, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσετε την Μονή Υψηλού. Χτισμένη από τον Όσιο Θεοφάνη της Σιγριανής, στην κορυφή όρους Όρδυμνος, ενός κώνου ηφαιστείου που δεν εξερράγη. Είναι αφιερωμένη στον Άγ. Ιωάννη Θεολόγο και η παράδοση τοποθετεί την ίδρυση της μονής πριν από το 800 μ.Χ. Στη μονή υπάρχει ιδιαίτερα ενδιαφέρον σκευοφυλάκιο και βιβλιοθήκη χειρογράφων.
Ι.Ν. Αγίας Τριάδος. Είναι ο ενοριακός ναός του Σιγρίου. Το κτίριο είναι τριεπίπεδο (σε τρεις ορόφους) και χτίστηκε από τον Ερέσιο Ι.Δεμίρη με πρωτοβουλία του αρχιναύαρχου του οθωμανικού στόλου Σουλεϊμάν πασά γύρω στο 1760 όπου λειτούργησε ως τζαμί, το κάτω τμήμα του οικήματος ήταν δεξαμενή νερού για την υδροδότηση του φρουρίου, του λιμανιού, του λουτρού και των δημόσιων κρηνών.
Ι.Ν. Αγίου Νικολάου. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, πριν από τον κυρίως οικισμό.
Άγιος Θεοφάνης της Σιγριανής: Ο Άγιος Θεοφάνης της Σιγριανής ήταν ο κτήτωρ της Μονής Υψηλού.
Ο Προφήτης Ηλίας. Στην τοποθεσία Φάρος, περίπου 2 χλμ από το χωριό. Στη Νησιώπη, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Η Παναγία Φανερωμένη, βρίσκεται στην ομώνυμη παραλία, βόρεια του Σιγρίου. Είναι χτισμένο σε μια μικρή σπηλιά που ξεκινάει από το τέλος της άμμου και κατεβαίνει μέσα στο βράχο.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Λίγο έξω από τον οικισμό υπάρχει και η μεγάλη και όμορφη αμμουδιά της Παναγίας Φανερωμένης. Αν είστε λάτρης του SURF θα βρείτε πολλούς ανεμοδαρμένους όρμους για να ευχαριστηθείτε το σπορ, ενώ αποτελεί γνωστό ψαρότοπο και ενδείκνυται για ψαροντούφεκο αλλά και για φρέσκο ψάρι σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια του.
Αξίζει να επισκεφτείτε το Απολιθωμένο Δάσος. Ένα παράθυρο στην γεωλογική ιστορία του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Ενα από τα ωραιότερα και σπανιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς. Επίσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το οποίο ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό τη μελέτη, έρευνα, ανάδειξη, έκθεση, συντήρηση και προστασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Τα νησάκια: Νησιώπη. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση νησίδα της Λέσβου και στο οποίο βρίσκεται ο Φάρος σε ύψος 53 μέτρων απ’ την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ορατός από απόσταση 20 ναυτικών μιλίων. . Ο Καβαλούρος ή Σιδούσα Έχει ιδιαίτερη μορφή, απομακρυσμένος αλλά όχι απόμακρος βρίσκεται δυτικά του Σιγρίου και της Νησιώπης και διαθέτει σπηλιά, το σπίτι της φώκιας monahus-monahus. Και οι Φανές ή Σκορδονήσι ή απλά Νησάκι Το μικρότερο από τα τρία νησάκια του Σιγρίου.
Να περιηγηθειτε στο χωριό και να επισκεφτείτε το Κάστρο Σιγρίου το οποίο βρίσκεται στο ακρωτήριο της δυτικής πλευράς της Λέσβου, στην άκρη του Σιγρίου. Το Λουτρό (Χαμάμ) το οποιο χτίστηκε με πρωτοβουλία του αρχιναύαρχου του οθωμανικού στόλου Σουλεϊμάν πασά. Βρίσκεται απέναντι από την Αγία Τριάδα (την κεντρική εκκλησία του χωριού). Τον ανεμόμυλο στην κορυφή του χωριού δίπλα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Εκεί άλεθαν οι ντόπιοι τα σιτηρά τους για να τα κάνουν αλεύρι και κουρκούτι, καθώς και τις Δημόσιες βρύσες (κρήνες) που σώζονται στις οποίες μπορούσαν οι κάτοικοι όχι μόνο να πιούν, αλλά και να προμηθευτούν όσο νερό χρειαζόντουσαν για όλες τις ανάγκες τους, καθώς τα σπίτια δεν υδροδοτούνταν
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Αλιευτικά, κτηνοτροφίκά
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου (23/4)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΙΓΡΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Πολιτιστικός- Μορφωτικός Σύλλογος Σιγρίου “Θεοφάνης Σιγριανής”