ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο Πολιχνίτος  βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, 45 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, ανάμεσα σε ελαιώνες, πευκοδάση, θερμές πηγές και παραλίες και ανήκει στο Δημο Δυτικής Λέσβου – Δημοτική ενότητα Πολυχνίτου. Από το 1979 έχει κηρυχθεί «παραδοσιακός οικισμός».

Το όνομά του πήρε από την ένωση των λέξεων “Πολλά ίχνη”, γιατί κατά την προφορική παράδοση, πολλά μικρά χωριουδάκια (ίχνη) κυρίως παραλιακά, για τον φόβο των Σαρακινών Πειρατών, αναγκάσθηκαν να μετοικήσουν στη σημερινή τοποθεσία, που βρίσκεται μακριά από την θάλασσα, περιβάλλεται από υψώματα και είναι αόρατη, τόσο από τον Κόλπο της Καλλονής, όσο και από το Αιγαίο Πέλαγος.

Στην περιοχή αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη Mονή Δαμανδρίου για να δει τις τοιχογραφίες του 12ου αιώνα και το Λαογραφικό Μουσείο.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Χαρακτηριστικά αξιοθέατα του είναι το πετρόχτιστο διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου με διπλή είσοδο στην πρόσοψή του, το παλιό ελαιοτριβείο στην πλατεία του χωριού με το χαρακτηριστικό φουγάρο του με την πελαργοφωλιά, το οποίο έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε πολιτιστικό χώρο (Πολύκεντρο),  τα θερμά λουτρά του, τα οποία μοιάζουν με κολυμβήθρες και χρονολογούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ακόμη είναι γνωστές οι αλυκές του, από τις οποίες και εξάγεται αλάτι, οι παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τα σπίτια του χωριού με την μοναδική λιθοτεχνία τους.

Η παράκτια περιοχή του Πολιχνίτου είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους για τα πουλιά στην Ελλάδα. Πάνω από 130 είδη πτηνών έχουν καταγραφεί στον κόλπο της Καλλονής, μερικά από τα οποία ζουν μόνιμα εκεί, ενώ άλλα μεταναστεύουν. Για τους βιολόγους, τους ορνιθολόγους και τους ερασιτέχνες παρατηρητές πτηνών, η περιοχή είναι ένα ζωντανό μουσείο φυσικής ιστορίας στο οποίο μπορούν να παρατηρήσουν και να μελετήσουν τα υπάρχοντα είδη πουλιών, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά τους καθώς και διάφορα βιολογικά και περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής.

Το επίνειο του Πολιχνίτου, η Σκάλα Πολιχνίτου,  βρίσκεται σε απόσταση 4,2 χιλιομέτρων στον κόλπο της Καλλονής όπου υπάρχει μεγάλο αλιευτικό καταφύγιο αλλά και πολλές ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκο ψάρι, θαλασσινά του κόλπου και παραδοσιακούς μεζέδες. Κοντά στον Πολιχνίτο βρίσκονται, η Νυφίδα που είναι ονομαστή για τις ταβέρνες και την εκλεκτή κουζίνα τους, τα Βατερά και η Βρίσα

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

 Αλιεύματα, κτηνοτροφία

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Του Αγίου Γεωργίου στης 23 Απριλίου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

α. Μορφωτικός Σύλλογος Πολιχνίτου

β. Ομάδα Δασοπυρόσβεσης Δ.Ε. Πολιχνίτου

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αλάνης Γεώργιος (Αντιδήμαρχος)

2253351531

Γιανναρέλλης Δημ. (Πρόεδρος Δ.Κ.)
6937443168

Ληξιαρχείο Πολιχνίτου

2253350411

babiskoukoulas@yahoo.gr

  2252350407 ΚΕΠ Πολιχνίτου
d.polihnitou@kep.gov.gr
  2252041511 Κέντρο Υγείας 

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ