ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πολύ κοντά στο Πλωμάρι (4 χλμ) και σε υψόμετρο 45 μέτρων, βρίσκεται ο πεδινός οικισμός της Πλαγιάς που θεωρείται ως ο αρχαιότερος οικισμός της περιοχής. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Μυτιλήνης στη δημοτική ενότητα Πλωμαριού.

Είναι ένα γραφικό χωριό, αμφιθεατρικό, με ωραία πλατεία και δυο εκκλησίες, την αγία Τριάδα και την Υπαπαντή, στην κορυφή. Στον νάρθηκα της Υπαπαντής έχουν εντοιχιστεί μαρμάρινες πλάκες ρωμαϊκής εποχής και διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη. Ένα ανάγλυφο της θεάς Άρτεμης και μια επιτύμβια στήλη – που βρέθηκαν στην περιοχή – κοσμούν σήμερα το αρχαιολογικό μουσείο της Μυτιλήνης.

Στον κάμπο της Πλαγιάς, βρίσκεται το εργοστάσιο της ποτοποιίας “ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ”. Το Μουσείο Ούζου που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, είναι πόλος έλξης πολλών τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκεί ο επισκέπτης θα ξεναγηθεί, θα γνωρίσει λεπτομέρειες της ιστορίας του ούζου και φυσικά θα το γευτεί!

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στην κεντρική του Πλατεία δεσπόζει ο αιωνόβιος πλάτανος. Ο οικισμός διατηρεί όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του. Επίνειο του μικρού χωριού η Αγία Βαρβάρα

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ελαιόλαδο και ούζο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

α. Αγίας Τριάδας

β. Της Υπαπαντής στης 2 Φεβρουαρίου

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τυραννής Ευστρ. (Πρόεδρος Δ.Κ)

  6974425568

maro1giannarou@gmail.com

  Βαρβαγιάννης Δημ. (Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημ.Ενότητας)

dvarvag@gmail.com

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club