ΧΟΡΗΓΟΙ

"Theofilos Paradise" Hotel

Καφετέρια "Άρωμα Βύνης"

Κοσμήματα "Θεόφιλος"

"Olympico" Fun Park

Cafe Sky Bar "Ταράτσα"

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Δίπλα στον Μόλυβο, ανάμεσα σε έναν καταπράσινο κάμπο και μια απέραντη ακρογιαλιά, βρίσκεται η Δημοτική Κοινότητα Πέτρας, ένας μεγάλος οικισμός στα βόρεια παράλια του νησιού που ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Όμορφα και προσεγμένα αρχοντικά σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, γραφικοί πεζόδρομοι και ένα λιμανάκι με θέα στο υπέροχο ηλιοβασίλεμα, συνθέτουν την εικόνα της Πέτρας.

Η οικονομία του οικισμού στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, καθώς πλήθη τουριστών συρρέουν κάθε καλοκαίρι στην Πέτρα για την όμορφη και μεγάλη παραλία της και τα αξιοθέατα της. Κύριο αξιοθέατο της Πέτρας δεν είναι άλλο απ΄τον ναό της “Παναγίας Γλυκοφιλούσας” που δεσπόζει πάνω στον βράχο με τα 114 σκαλοπάτια του στο κέντρο του οικισμού.

Σύμφωνα με έναν τοπικό μύθο, η Παναγία έκανε το θαύμα της κατά την κατασκευή του ναού. Συγκεκριμένα, μια μέρα κατά την περάτωση του ιερού, ένας ντόπιος κάτοικος θέλησε να δροσίσει τους εργάτες στην σκαλωσιά και τους ανέβαζε νερό από τα αδιαμορφοποίητα ακόμα τότε σκαλοπάτια. Λίγο πριν πατήσει στο κεφαλόσκαλο, παραπάτησε και άρχισε να πέφτει στο κενό. Εκεί λοιπόν που όλοι είχαν παγώσει, αναμένοντας να ακούσουν τον επιθανάτιο ρόγχο του άτυχου ανθρώπου, αυτός ξεπρόβαλλε και πάλι στα σκαλοπάτια, κρατώντας τον δίσκο με τα ποτήρια του νερού, δίχως να έχει πάθει την ελάχιστη αμυχή…

Ο ναός με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τις αξιόλογες εικόνες και τα πολύτιμα σκεύη χτίστηκε πάνω σε παλαιότερο, ενώ την σημερινή του μορφή απέκτησε το 1840. Η Παναγία Γλυκοφιλούσα γιορτάζει κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που την επιλέγουν και για την περιφορά του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Άλλα αξιόλογα σημεία του χωριού, είναι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του 17ου αιώνα με τοιχογραφία που απεικονίζει τον απαγχονισμό του Ιούδα, καθώς και το “Αρχοντικό της Βαλερτζίδαινας”, εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της οθωμανικής περιόδου!!! Καλοσυντηρημένο με σεβασμό στην ιστορία.

Η περιοχή είναι από τις πιο τουριστικά ανεπτυγμένες του νησιού. Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και bars, που όμως δεν προσβάλλουν τη γραφικότητα του οικισμού. Η παραλία της Πέτρας, πλήρως οργανωμένη είναι από τις πιο ωραίες του νησιού. Τον όρμο της, στολίζουν οι νησίδες Άη Γιώργης, Μικρό νησί, Γλαρονήσι και Μυρμήγκι, που αποτελούν προστατευόμενη ζώνη άγριας πτηνοπανίδας και λειτουργούν ως οικολογικά παρατηρητήρια.

Δίπλα ακριβώς από την Πέτρα, ανάμεσα στις καρυδιές και στις λεύκες ξεπροβάλλει το γραφικό “Πετρί” (ονομαστό για τις ταβέρνες του), που προσφέρει καταπληκτική θέα. Ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην θρυλική «Αχιλλειοπηγάδα», την πηγή απ’ όπου λέγεται πως ήπιε νερό ο μυθικός ήρωας Αχιλλέας.

Εξίσου γραφικά και με αρκετά αξιοθέατα είναι και τα άλλα χωριά της περιοχής η Λαφιώνα, ο Σκουτάρος, η Στύψη και το Υψηλομέτωπο.

Από την Πέτρα κατάγονται οι νομομαθείς Νεοκλής Καζάζης και Νικόλαος Ελευθεριάδης. Η Πέτρα είχε αξιόλογη πνευματική κίνηση στη γενιά του 1930, στη λεγόμενη Λεσβιακή Άνοιξη, με τους Θρασύβουλο Σταύρου, Δημήτριο Σταύρου, Ορέστη Κανέλλη, Τάκη Ελευθεριάδη και άλλους. Από την Πέτρα επίσης κατάγεται ο μεγάλος ευεργέτης Δημοσθένης Ραπτέλλης (1904-1970), η ζωγράφος Νίκη Ελευθεριάδη, η ψυχολόγος και συγγραφέας Ελευθερία (Λίμπυ) Τατά κ.ά.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Παραλία Πέτρας, στον οικισμό. Μεγάλη αμμώδης παραλία μήκους περίπου 3 km, οργανωμένη, με δέντρα για σκιά.

Παραλία Αυλάκι, Ν. της Πέτρας, σε γραφικό κολπίσκο

Αξίζει να κάνετε πεζοπορία στο Μονοπάτι της Κοιλάδας των Νερόμυλων στη Λιγώνα. Το μονοπάτι περνάει δίπλα από πηγές, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε 17 μεσαιωνικούς νερόμυλους, που μέχρι το 1946 άλεθαν το στάρι, και καταλήγει στο πέτρινο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου.

Παρατήρηση πουλιών, στη θέση Καβάκι, δηλαδή στο χερσαίο τμήμα μεταξύ Μολύβου – Πέτρας, που φημίζεται για την παρατήρηση πουλιών (π.χ. αιγαιοτσιροβάκος, κοκκινοτσιροβάκος, γαλαζοκότσυφας κλπ).

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

 Προϊόντα του Συνεταιρισμού Γυναικών Πέτρας και ούζο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Της Παναγίας 15 Αυγούστου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΤΡΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

α. Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Πέτρας
β. Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Πάππος Κων/ος (Αντιδήμαρχος)

2253350200

Παλαιοπάνης Χάρης (Πρόεδρος Δ.Κ)
6978550734
Χιώτης Τρύφωνας ΚΕΠ Πέτρας
  2253042210 ΚΕΠ Πέτρας
d.petras-Lesvou@kep.gov.gr
2253041222 TAXI Πέτρας
2253041210 Περιφερειακό Iατρείο 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ

Monkey Cafe

Motel Club