ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το χωριό Πελόπη διοικητικά ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου στη δημοτική ενότητα Μανταμάδου και βρίσκεται σε υψόμετρο 396 μέτρων στη νότια πλευρά του όρους Λεπέτυμνος. Το χωριό διασχίζει μικρός ποταμός που κατεβαίνει από το Λεπέτυμνο και καταλήγει στον ποταμό Τσικνιά.

Αποτελείτο από 17 χωριά, που ήταν σκορπισμένα στην ίδια αυτή περιοχή λόγω των επιδρομών των πειρατών που τους παίδευαν συνέχεια. Όταν όμως οι κάτοικοι αυτών των χωριών βρήκαν μία κατάλληλη και δασωμένη περιοχή κοντά στον ποταμό Τσικνιά, εγκατέλειψαν αυτά τα μικρά χωριά κι έχτισαν τα σπίτια τους εκεί. Ονόμασαν την περιοχή Γέλια, καθώς είχαν πια απαλλαγεί από τους πειρατές κι ήταν πλέον η ζωή τους όλο χαρά και γέλια. Μετά το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο το χωριό πήρε τη σημερινή του ονομασία, Πελόπη, διότι πέρασε από εκεί ο Πέλοπας γιος του Βασιλιά της Φρυγίας ο οποίος πέρασε από τη Λέσβο πριν φτάσει στην Πελοπόννησο.

Στη Πελόπη υπάρχει η εκκλησία του Ταξιάρχη με ένα εντυπωσιακό πετρόχτιστο αυλότοιχο που μοιάζει με κάστρο. Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού. Μέσα στο χωριό βρίσκεται το ξωκλήσι του Άγιου Γεωργίου, την πρόσοψη του οποίου φιλοτέχνησε ο Στρατής Αρβανίτης. Λίγο έξω από το χωριό, βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Σωτήρας στο οποίο βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι. Άλλο ένα ξωκλήσι είναι αυτό του Άγιου Δημήτριου.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Οι κάτοικοι, που ζούσαν από την κτηνοτροφία, όπως και σήμερα, εκμεταλλεύονταν τη ροή του ποταμού με τη χρήση νερόμυλων, ερείπια των οποίων υπάρχουν ακόμα, με πιο εντυπωσιακό αυτόν κοντά στη μικρή τεχνητή λίμνη που μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι.

Οι επισκέπτες του χωριού μπορούν να περιηγηθούν στα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια, να θαυμάσουν τα πετροχτιστα σπίτια και τις  πέτρινες βρύσες. Η Πελόπη ειναι σημείο συνάντησης πολλών πεζοπόρων αφού από εκεί  ξεκινάνε δυο αναβάσεις προς τις δυο κορυφές του Λεπέτυμνου. Αυτή του Προφήτη Ηλία στα 939μ και της Βίγλας στα 969 με θέα που κόβει την ανάσα. Οι διαδρομές περνάνε από πετρόστρωτα δρομάκια, μονοπάτια, γέφυρες και δίπλα από δυο νερόμυλους κοντά σε ένα κανάλι υδροληψίας.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Κτηνοτροφικά, ελαιόλαδο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

α. Προφήτη Ηλία στης 20 Ιουλίου

β. Αγίου Λουκά στης 11 Ιουνίου

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Αξής Ανδρέας (Αντιδήμαρχος)

  2253350252

andreasaxis1975@gmail.com

Κιαχαγιά Μαρία (Πρόεδρος Δ.Κ.)

6974456834

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΛΟΠΗΣ

Άνοιξη Ανθοπωλείο