ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα Πάμφιλα Λέσβου, είναι χωριό στην δημοτική ενότητα Μυτιλήνης, στον δήμο Μυτιλήνης. Βρίσκεται κοντά στην θάλασσα, στη βορειοανατολική Λέσβο 7 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης και γειτονεύουν με την Παναγιούδα και τον Αφάλωνα. Το χωριό απλώνεται σε δύο λόφους, τον «Ατήγανο» και το «Βουνάρι».

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ι.Ν της Αγίας Βαρβάρας, η κυριότερη εκκλησία του χωριού. Άρχισε να κτίζεται το 1859 σε θέση παλαιότερου ναού, και ολοκληρώθηκε το 1881. Το μαρμάρινο τέμπλο του ναού είναι έργο του Ιωάννη Χαλεπά.

Στον  οικισμό «Νησέλια» στην περιοχή των Παμφίλων Λέσβου, αντικρίζουμε μέσα στα λιοχώραφα, το μικρό μοναστήρι του Αγίου Νεομάρτυρος Λουκά. Στο χωριό κτίστηκαν πολλά πυργόσπιτα, όμως τα μόνα που μας σώζονται σήμερα είναι του Σάλτα, του Χατζησάββα, των Βοστάνηδων και του Χονδρού. Τα πυργόσπιτα κάλυπταν την ανάγκη των χωριανών για άμυνα ενάντια της πειρατίας.

Η Σκάλα Παμφίλων ιδρύθηκε αφού η πειρατεία σταμάτησε να πλήττει τη περιοχή, και κατ’ επέκταση επέτρεψε στους κατοίκους να ζουν με ασφάλεια παραθαλάσσια. Στη Σκάλα Παμφίλων υπήρξε, μεταξύ άλλων, έντονη εμπορική δραστηριότητα, αποθήκες εμπορευμάτων, καθώς και διάφορα βιομηχανικά κτήρια όπως ελαιοτριβία. Η περιοχή ήταν σημαντικότατη τον 19ο αιώνα, με πολλές τεχνολογικές καινοτομίες να υιοθετούνται πρώτα εκεί. Σήμερα στη Σκάλα Παμφίλων, υπάρχει ανακαινισμένη καφετέρια που λειτουργεί και χώρος κοινωνικών εκδηλώσεων 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στην είσοδο των Παμφίλων βρίσκεται το «Βοστάνειο» δημοτικό σχολείο, χτισμένο στα 1928 με χορηγία των Παναγιώτη και Γεωργίου Βοστάνη, ταυτοποιημένο σήμερα ως διατηρητέο ενώ ακριβώς απέναντι, βρίσκονται το Γυμνάσιο και το Λύκειο Παμφίλων κατασκευασμένα το 1976 και 1986 αντίστοιχα. Υπάρχουν πολλές κρύμνες, οι οποίες χρονολογούνται στην Τουρκοκρατία.

Παραθαλάσσια, υπάρχει η Σκάλα Παμφίλων, με ένα πάρκο στο οποίο γίνονται μερικές φορές εκδηλώσεις, τον Ι.Ν του Αγίου Νικόλαου, καθώς και τη παραλία Πλαζ Βίγλα. Ακριβώς απέναντι, είναι ορατή μία βραχονησίδα, γνωστή ως «Πάμφιλος». Αλιεία , Ελαιόλαδο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

α) Αγίας Βαρβάρας 4 Δεκεμβρίου

β) Αγίου Σάββα  5 Δεκεμβρίου

γ) Αγίου Νικολάου 6 Δεκεμβρίου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΜΦΙΛΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

α. Σύλλογος Γυναικών Παμφίλων

β. Λαογραφικό Μουσείο Παμφίλων Λέσβου

γ. ΑΙΟΛΟΣ Ναυτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παμφίλων

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  22510 37051 (Γραφείο δημάρχου)

  dimarxosmyt@gmail.com

  Αντωνέλλος Αντ. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

  6945232736

  dkpamfilon@hotmail.com

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Motel Club

Monkey Cafe

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΜΦΙΛΩΝ

Γραμματάς

Αγία Βαρβάρα

Μαυρίκος

Ζερβός

Μουρατόγλου

Olivewood House