ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα Μυστεγνά βρίσκονται ανατολικά του νησιού σε υψόμετρο 100 μέτρων, 16 χμ βόρεια από την πόλη της Μυτιλήνης και διοικητικά υπάγονται στη δημοτική ενότητα Λουτρόπολης Θέρμης του Δήμου Μυτιλήνης.

Tο χωριό είναι κυριολεκτικά βουτηγμένο σε όμορφους ελαιώνες. Χαρακτηριστικό της περιοχής η κόκκινη πέτρα των Μυστεγνών που κοσμεί αρκετές λιθόκτιστες κατασκευές σε αρκετά σπίτια των κατοίκων του νησιού.

Τα Μυστεγνά έχουν τοπικούς Αγίους (Ακίνδυνος, Πηγάσιος, Αφθόνιος, Ανεμπόδιστος, Ελπιδοφόρος) που το εκκλησάκι τους είναι χτισμένο σε ένα ύψωμα, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής τους τιμούν ιδιαίτερα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία του χωριού, η Κοίμηση της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1836 και η νεόχτιστη εκκλησία του Σωτήρος στη νότια άκρη του όρμου φτιαγμένη με την κόκκινη εντυπωσιακή πέτρα της περιοχής. Το παλιό ελαιοτριβείο με την πανύψηλη χαρακτηριστική καμινάδα του, το οποίο όμως είναι αναπαλαιωμένο και λειτουργεί κανονικά. Μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δύο δρόμοι οδηγούν ο ένας στη παραλία Μυστεγνών και ο άλλος στην Σκάλα όπως είναι γνωστή. Ο πρώτος φέρνει τον επισκέπτη κοντά στην νότια άκρη του όρμου και καταλήγει στο νεόχτιστο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, φτιαγμένο με την κόκκινη εντυπωσιακή πέτρα της περιοχής.

Εκτός της όμορφης παραλίας των Μυστεγνών, σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται και οι πολυσύχναστες παραλίες Σκάλα Μιστεγνών, Άγιος Γεώργιος και Πεταλίδι, στις οποίες θα απολαύσετε το μπάνιο σας (βοτσαλάκι και ήρεμα νερά, μέσα στο πράσινο της φύσης), ενώ θα βρείτε πολλά ταβερνάκια για να απολαύσετε τις γαστριμαργικές προτάσεις τους. Σε περίπτωση που επιλέξετε την περιοχή για τις διακοπές σας υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Αλιεύματα, ελαιόλαδο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Α) Η μνήμη των Αγίων Ακίνδυνων γιορτάζεται κάθε τέταρτη Κυριακή μετά το Πάσχα, με θυσία του ταύρου. Ακολουθούν ακροβασίες στις σέλες αλόγων και δημοπρασία του ταύρου. Το πανηγύρι θα συνεχιστεί και την επόμενη ημέρα με χορούς και φαγητό

Β) Αγίας Μαρίνας στης 17 Ιουλίου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΥΣΤΕΓΝΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Πολιτιστικός σύλλογος οι “Μυστεγνιώτες”

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κατζανός Παναγ. (Πρόεδρος Δ.Κ)

  6946476401

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΥΣΤΕΓΩΝ