ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο Μεσαγρός είναι ένα όμορφο χωριό της Λέσβου, χτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα καταπράσινο περιβάλλον χαρίζοντας μαγευτική θέα προς τον κόλπο της Γέρας. Βρίσκεται στο νότιο μέρος της Λέσβου, 25,5 χλμ δυτικά της πόλης της Μυτιλήνης. Απέχει μόλις 5 χλμ από τη θάλασσα και είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Πετροβουνίου σε υψόμετρο 175μ., ανάμεσα σε αγρούς. Το χωριό κατοικείται από το 1500 μ.Χ. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Γερας

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τα αξιοθέατα του χωριού, αν και δυστυχώς όχι καλά συντηρημένα, είναι το τζαμί με το χαρακτηριστικό Χριστιανικό Σταυρό που διακρίνεται στον ημισέληνο της κορυφής, που μαρτυρά την παρουσία πολυάριθμου μουσουλμανικού πληθυσμού στο χωριό. Σύμφωνα με το θρύλο οι Τούρκοι έχτιζαν το τζαμί πάνω στα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Όμως παρά τις προσπάθειες τους το τζαμί δεν στέριωνε και ότι έχτιζαν τη μέρα, τη νύχτα έπεφτε. Έτσι έταξαν να βάλουν το Χριστιανικό Σταυρό μαζί με το μισοφέγγαρο πάνω στο μιναρέ, μόλις τελειώσει το τζαμί, για να ικανοποιήσουν τον Άγιο. Σήμερα στέκεται όρθιος μόνο ο μιναρές. Το αρχικό τζαμί υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 16ο αιώνα και σήμερα σώζεται το υπόλειμμα ενός μιναρέ που ήταν κατασκευασμένος από μικρά τούβλα επάνω σε εξαγωνική βάση. Το μέρος του τζαμιού που είναι πιο καλά διατηρημένο σήμερα είναι νεότερο κτίσμα που φέρει καλλίγραφη μαρμάρινη επιγραφή σε μαύρο φόντο με χρονολογία 1825/6.

Από τις διάσπαρτες ταφόπλακες στον κήπο του τζαμιού πιθανολογείται ότι εκεί βρισκόταν νεκροταφείο, ενώ στον προαύλιο χώρο βρίσκονταν δύο βρύσες για τον εξαγνισμό από τις οποίες σήμερα σώζονται μόνο απομεινάρια. Ο μιναρές που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση έχει ύψος 14 μέτρα, είναι χτισμένος από καφέ-γκρίζα πέτρα και στην κορυφή του έχει μεταλλικό άκρο με ημισέληνο και κρίνο, συνηθισμένο σύμβολο σε οθωμανικά λάβαρα, σημαίες και μνημεία. Από το κτίσμα του τζαμιού διατηρείται το μιχράμπ, δηλαδή η κόγχη του ιερού με κομψή μπαρόκ διακόσμηση.

Απέναντι από το παλιό τζαμί βρίσκεται ένας πέτρινος ισόγειος φούρνος, ο οποίος κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παραγωγής και εμπορίου. Ωστόσο, άλλο ένα στοιχείο που κάνει αυτό τον φούρνο ξεχωριστό είναι ότι στο εσωτερικό του υπάρχει μια τοιχογραφία διαστάσεων 3.60×3.50 μ., φιλοτεχνημένη από τον Θεόφιλο, η οποία χρονολογείται γύρω στη δεκαετία του 1930 και παριστάνει σκηνές από την ιστορία του ψωμιού.

Τέλος ιδιαίτερο τόνο προσδίδει η μικρή πλατεία του χωριού όπου μετά την άφιξη των προσφύγων ονομάστηκε “προσφυγικά”, αφού ήταν ο τούρκικος μαχαλάς.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται η όμορφη δασική περιοχή “Σορόκος” με την εξαιρετικά ποικιλόμορφη βλάστηση και καταπληκτική θέα 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ελαιοκομικά

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Καρναβάλι Μεσαγρού

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Παντελής Ιωάννης (Πρόεδρος Δ.Κ.)

  6978409181

 gpantelis38@gmail.com

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑΓΡΟΥ