ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Παραδοσιακή κωμόπολη, που βρίσκεται 11 χλμ. βορειοδυτικά της Μυτιλήνης. Η Λουτρόπολης Θερμής είναι γνωστή για τις σιδηρούχες ιαματικές πηγές της που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χωριό, στη παραλία Θερμής, οι οποίες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και όπως μαρτυρούν τα ερείπια ιερού που ήρθε στο φως, ήταν αφιερωμένες στη Θερμία Άρτεμη.
Η Εκκλησία του χωριού, Εισόδια της Θεοτόκου, γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου
ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Παραλία “Κανόνι” στους Πύργους Θερμής. Μία ολοκάθαρη αμμουδερή και αβαθής παραλία με αξιόλογη υποδομή, ιδανική για οικογένειες και κολύμπι καθώς διαθέτει καφετέριες, εστιατόρια αλλά και ράμπα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε στην πανέμορφη παραλία κοντά στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου. Στο γραφικότατο λιμανάκι της Θερμής μπορείτε να πάτε για περίπατο ή στο παρκάκι με τον μύλο ενώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στις καφετέριες που βρίσκονται πολύ κοντά στο λιμανάκι. Εν συνεχεία σας περιμένουν γαστριμαργικές απολαύσεις στις παραλιακές ταβέρνες.
Αξίζει να επισκεφθείτε τον Προϊστορικό Οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3200-2400 π.Χ.) στους Πύργους Θερμής. Με πέντε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις καθώς και οικιστικά κατάλοιπα της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού (2000-1300 π.Χ.). Χωροθετείται στην ανατολική ακτή του νησιού της Λέσβου, σε απόσταση 10 χλμ. περίπου βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης. Εντοπίστηκε και ανασκάφηκε, συστηματικά, από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, εκπροσωπούμενη από την αρχαιολόγο Winifred Lamb, κατά τα έτη 1929-1933.
Επίσης αξίζει να δείτε τα αρχαία λουτρά, τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Tρουλωτής (9ου-11ου αι.), την Παναγία τη Φανερωμένη στην αυλή του πύργου Τακτικού με τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και το μοναστήρι του Aγίου Pαφαήλ, στο καταπράσινο ύψωμα Kαρυές, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Aγίων Pαφαήλ, Nικολάου και Eιρήνης, το αγίασμα και ο τόπος του μαρτυρίου τους.
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Λάδι, οπωροκηπευτικά
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Α. Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου (1 Μαΐου).Στις 30 Απριλίου γίνεται η περιφορά των αλόγων με τους καβαλάρηδες με συνοδεία μουσικών οργάνων. Την 1 Μαΐου το πρωί, στον Άγιο Γεώργιο οι καβαλάρηδες έφιπποι ανεβαίνουν τα σκαλιά του ξωκλησιού. Μοιράζεται το παραδοσιακό φαγητό της Λέσβου “κεσκέκι” και το βράδυ υπάρχει γλέντι με ζωντανή ορχήστρα.
Β. Πανηγύρι Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου).Περιφορά εικόνας. Φτιάξιμο και μοίρασμα παραδοσιακού φαγητού και το βράδυ γλέντι με ορχήστρα στο χωριό
Γ. Πανηγύρι Αγίου Ραφαήλ (Λαμπροτρίτη)
Δ. Πανηγύρι Αγίου Φανουρίου στο νεόχτιστο εκκλησάκι (27 Αυγούστου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ ΘΕΡΜΗΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
α. Γυναικών
β. Ελπίς
γ. Αγίου Γεωργίου