ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το Λισβόρι έχει υψόμετρο 134 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου στη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου, Δημοτική Κοινότητα Λισβορίου. Ο οικισμός είναι γεμάτος ζωντάνια και οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της γης. Στην περιοχή αναβλύζουν οι Ιαματικές Πηγές Λισβορίου ή Θερμοπηγές Άη Γιάννη Λισβορίου, από το ομώνυμο εκκλησάκι που είναι χτισμένο εκεί. Λειτουργούν δύο λουτήρες, ο ένας εκ των οποίων έχει χτιστεί τον 16ο αιώνα και η θερμοκρασία του νερού φτάνει στους 69οC.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στη θέση Ροδαφνίδια στο Λισβόρι της Λέσβου, η αρχαιολογική σκαπάνη συνέδεσε το νησί με την Κατώτερη Παλαιολιθική περίοδο. Οι ερευνητές αποκάλυψαν μεγάλο αριθμό παλαιολιθικών ευρημάτων που άφησαν πίσω τους προϊστορικές κοινότητες που έζησαν στη Λέσβο πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια. Η περιοχή ανασκάπτεται συστηματικά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και διεθνή ομάδα εργασίας, υπό την επιστημονική διεύθυνση της καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Νένας Γαλανίδου, ήδη από το 2012 και για 10η συνεχή χρονιά, φέρνοντας στην επιφάνεια την προϊστορική Λέσβο, με πλήθος ευρημάτων. Τα ευρήματα, κυρίως χειροπελέκεις και κοπείς της Αχελαίας πολιτισμικής φάσης, συνδέουν την περιοχή του Λισβορίου με την παγκόσμια έρευνα για την καταγωγή και εξέλιξη του ανθρώπου στην πορεία του από την Αφρική προς την Ευρώπη και αντίστροφα.

Στη θέση “Κουρτήρ” έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ερειπίων καταποντισμένων λιμενικών εγκαταστάσεων. Στην περιοχή βρέθηκαν όστρακα που μαρτυρούν την άνθηση Μυκηναϊκού πολιτισμού στη Λέσβο. Στην παραλιακή δε θέση “Σκαμιούδι” υπάρχουν ερείπια Βυζαντινού οχυρού. Αν και δεν σώζεται ουσιαστικά τίποτα από το κτίσμα, υπήρξαν ενδιαφέροντα ευρήματα. Σε παρακείμενο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου υπάρχει ανάγλυφο με μονόγραμμα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μανούήλ Β’ Παλαιολόγου (1391-1425) το οποίο αφαιρέθηκε από τον πύργο, σύμφωνα με την μαρτυρία του «ανεγείροντος ιδιοκτήτου». Το Σκαμνιούδι θεωρείτε το επίνιο του Λισβορίου. Υπάρχουν επίσης εκεί, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Λάδι, γλυκάνισος που είναι απαραίτητος για την απόσταξη του ούζου, αρωματικά λάδια, κρεμμύδια, τριφύλλια και κτηνοτροφικά προϊόντα ενώ είναι ξακουστά τα παξιμάδια και τα ψωμιά που γίνονται από ντόπια σιτάρια.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Αγίου Ιωάννου στης 29 Αυγούστου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγροτικός Συνεταιρισμός Λισβορίου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Αλάνης Γ. (Αντ/χος Πολιχνίτου)

  2253351531

  Χ# Παναγιώτης Θ. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

 6973336203

2252071115

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ