ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το χωριό Λεπέτυμνος, διοικητικά ανήκει στο Δημο Δυτικής Λέσβου, Δημοτική Ενότητα Μηθυμνης και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Λέσβου σε απόσταση 50 χιλιόμετρων από την Μυτιλήνη. Δανείζεται το όνομα του βουνού που το φιλοξενεί και απλώνεται σε ένα ομαλό πλάτωμα, λίγο χαμηλότερα απο τον οδικό άξονα που διατρέχει τις πλαγιές του βουνού. Ο οικισμός αποτελεί μετεγκατάσταση του μητρικού χωριού Χάλικας, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται λίγο ψηλότερα λόγω κατολισθήσεων.

Στη σημερινή θέση υπήρχε μια παλιά εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας και περιβόλια με κηπευτικά. Η παλιά εκκλησία ανακατασκευάστηκε, διατηρώντας μερικά απο τα παλιά κειμήλια και σήμερα είναι ο ενοριακός ναός του Λεπέτυμνου. Μία από τις εικόνες της Παναγίας που βρίσκονται στο ναό είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά και βγαίνει σε προσκύνημα μόνο την ημέρα που γιορτάζει η εκκλησία, δηλαδή στις 15 Αυγούστου, ενώ εικόνα της Παναγίας του τέμπλου σύμφωνα με τα βιβλία της Μητροπόλεως ανήκει στον 11ο αιώνα

Άλλες εκκλησίες στις παρυφές του βουνού είναι η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Ταξιάρχης στο Λεπέτυμνο, ενώ στη κορφή του Λεπέτυμνου βρίσκεται το εκκλησάκι του προφήτη Ηλια.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στην περιοχή υπάρχουν σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές ευχάριστες για τον καθένα  μέσα από εκτεταμένα δάση, που αποτελούνται από ένα μείγμα πυκνής μακκίας, δάσους βελανιδιάς Quercus, φρυγάνων και ελαιώνων.  Στις παρυφές του βουνού υπάρχουν ρεματιές κατάφυτες με πλατάνια, καστανιές, καρυδιές και φτέρες.

Εκτός από τη χλωρίδα υπάρχει και πλούσια πανίδα στην περιοχή, αφού το βουνό αποτελεί καταφύγιο για αγριοκάτσικα, κοπάδια με άγρια άλογα και τελευταία με αγριογούρουνα τα οποία έχουν εξαπλωθεί και μεταναστεύσει από την περιοχή της Αγιάσου

Στην περιοχή λειτουργεί και μια φάρμα  με πληθώρα ζώων επισκέψιμη από το κοινό.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Kτηνοτροφικά, γεωργικά

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ 

Της Παναγίας της Ελεούσας, στις 15 Αυγούστου στο προαύλιο της, οι κάτοικοι του Λεπέτυμνου φτιάχνουν το τοπικό φαγητό (κεσκέκι) και με παραδοσιακή μουσική γιορτάζουν όλοι μαζί.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Καμμένος Θεμιστ. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

  6974609854

  2253350230 Γραμματεία Δημάρχου

grafeiodimarxou@mwlesvos.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club