ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Κλειώ διοικητικά ανήκει στον Δήμο Δυτικής Λέσβου στη δημοτική ενότητα Μανταμάδου. Είναι χτισμένη στο ΒΑ άκρο της Λέσβου, σε απόσταση 40 χλμ. από τη Μυτιλήνη και σε υψόμετρο 350 μέτρων. Φέρει το αρχαιοπρεπές όνομα της Μούσας «Κλειώς». Πρόσφατη έρευνα έφερε στην επιφάνεια αρχαίο οικισμό της Πρώιμης Χαλκοκρατίας περί το 3200 π.Χ. στη θέση Παλιόκαστρο. Σε τούτο το σημείο εικάζεται ότι υπήρχε το άγαλμα της Μούσας που όμως καταλήστευσαν οι πειρατές άγνωστο πότε και που κατά σύμπτωση βρέθηκε στο Ηράκλειο (αρχαία πόλη) της Ιταλίας τοιχογραφία που απεικονίζει τη Μούσα, προστάτιδα της Ιστορίας και της Ρητορικής.

Τα πρώτα χτίσματα έγιναν στη θέση «Πλάτανος» μέχρι τα «Χαμάμ» και δεν ήταν ορατά από τη θάλασσα για να επισκοπούν τη θάλασσα από τις επικίνδυνες κι αιματηρές πλέον επιδρομές των πειρατών. Στην πορεία της ιστορίας, το χωριό αναπτύχθηκε και μεγάλωσε αρκετά, αφού εξέλειπε κι ο κίνδυνος τους.

Ανηφορίζοντας εξω από το χωριό βρίσκεται η Αγία Τριάδα. Διατηρητέο μνημείο, καθώς είναι τρίκλιτη Βασιλική με σταυροθόλια στα πλάγια κλίτη, ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο κι απέριττο διάκοσμο από πολυέλαιους και παλιά καντήλια. Η παλαιότερη ήταν κτισμένη το 1793 αλλά καταστράφηκε από σεισμό και φτιάχτηκε η σημερινή, το 1839 στις 14 Απριλίου. Το καμπαναριό της φτιαγμένο από ροζωπό Τραχείτη με ωραία ανάγλυφα κιονόκρανα είναι έργο του 1914.

Περιβάλλεται από κατάφυτους λόφους που χωρίζονται μεταξύ τους σχηματίζοντας καταπράσινες ρεματιές και καταλήγουν σε γραφικούς όρμους

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ένα πανέμορφο χωριό με πέτρινα δίπατα σπίτια, πανέμορφη θέα και μια πλατεία γραφικότατη με τα πλατάνια της και τη βρύση της.

Μόλις σε 5 χιλιόμετρα από το χωριό βρίσκεται μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού μας τα Τσόνια, με κρυστάλλινα νερά, κόκκινη άμμο και βότσαλα καθώς και ταβερνάκια για να γευτεί κανείς τους θαλασσινούς μεζέδες και όχι μόνο.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ελαιουργικά, κτηνοτροφικά προϊόντα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Α. Του Αγίου Κήρυκα στης 15 Ιουλίου

Β. Της Αγίας Τριάδας στης 5 Ιουνίου

Γ. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο επίνειο Τσόνια στης 6 Αυγούστου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΛΕΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγροτικός Συνεταιρισμός Κλειούς-Λέσβου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Αξής Ανδρέας (Αντιδήμαρχος)

  2253350252

andreasaxis1975@gmail.com

Καπιοτέλης  Γ. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

6977235678

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Olympico Fun Park

Theofilos Paradise

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΟΥΣ