ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα Κεραμειά είναι στο μέσο του καταπράσινου κάμπου Γέρας 15 χλμ από την πρωτευουσα Μυτιλήνη και υπάγεται διοικητικά στη δημοτική ενότητα Ευεργέτουλα του Δήμου Μυτιλήνης.  Το χωριό απλώνεται γύρω από τον κεντρικό δρόμο με τα καφενεία και τα εμπορικά μαγαζιά.

Οι κάτοικοι του είναι απόγονοι προσφύγων της Μικράς Ασίας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923. Το χωριό όμως υπήρχε πολύ παλαιότερα (Μητροπολιτικός Κώδικας του 1567) με την ονομασία Κεράμια. Το όνομα του χωριού μαρτυρεί την ύπαρξη εργαστηρίων κεραμικών κατά το Μεσαίωνα. Σύμφωνα με την παράδοση τα καμίνια που βρίσκονταν στο Ντίπι είχαν τα πρατήρια των κεραμιδιών στα Κεραμειά. Αν και το νησί της Λέσβου συνεχώς ζούσε υπό την απειλή επιδρομέων, τα Κεραμειά βρισκόταν σε στρατηγική θέση στον Κόλπο Γέρας, με το κάστρο να υπερασπίζει τον κόσμο που κατοικούσε σε αυτό.

Η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και στον Άγιο Χαράλαμπο, χτίστηκε από τους πρόσφυγες πάνω σε ένα ορθογώνιο κτίριο με θολωτή στέγη, το οποίο σήμερα είναι εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Σοφία. Η συνολική κατασκευή είναι δείγμα κατασκευής τούρκικου οχυρού, που θεωρείται ότι έγινε πάνω στο απομεινάρι του προαναφερθέντος περίφημου μεσαιωνικού κάστρου Geremia (ή Gieremia).

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αξιοθέατο του χωριού είναι η παλαιά τρίτοξη γέφυρα επί του παλαιού δρόμου του 13ου αιώνα.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ελαιόλαδο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

α. Αγίου Γεωργίου στης 23 Απριλίου

β. Άγιου Χαράλαμπου στης 10 Φεβρουαρίου

 

ΧΟΡΗΓΟΙ

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Θεόφιλος

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Χατζηκαμπάνης Ευστ. (Πρόεδρος Δ.Κ)

6970991744

Χαραλάμπους Συμεών (Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημ.Ενότητας)

 2251352500

simosxarala@gmail.com