ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα Δάφια βρίσκονται κοντά στη Καλλονή, σε απόσταση 46χλμ από την Λεσβιακή πρωτεύουσα και υπάγονται διοικητικά στη δημοτική ενότητα Καλλονής του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Χτισμένα στους πρόποδες του βουνού Παρθένης, φαίνεται να πήρε το όνομά τους, από τη «Δάφνια Αρτέμιδα», που λατρευόταν στην περιοχή. Αυτό αποδεικνύεται από στοιχεία και ευρήματα που μαρτυρούν ότι υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη θεά στη θέση του τούρκικου τζαμιού. Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για την πιθανότητα αυτή που τις ενισχύει και η ανεύρεση δυο επιγραφών που κάνουν λόγο για την Άρτεμη.

Τα Δάφια κατοικούνται από τα βυζαντινά χρόνια. Στους γειτονικούς οικισμούς υπάρχουν ερείπια από 30 οικισμούς ή 30 εκκλησίες «Τριάντα». Γραπτά στοιχεία από τον 15ο αιώνα αναφέρουν ότι στην περιοχή υπήρχε φυλάκιο, το οποίο επιτηρούσε τα περάσματα προς τα διοικητικά κέντρα του Μολύβου και της Μυτιλήνης. Η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου χτίστηκε το 1792. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα χρόνια της τουρκοκρατίας οι Τούρκοι αξιωματούχοι προτιμούσαν να μένουν στα Δάφια, επειδή είχαν πολύ καλό κλίμα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Απομεινάρια της τουρκικής παρουσίας στο χωριό ήταν το τζαμί, το χαμάμ (λουτρό) και τα χαρέμια, τα οποία γκρεμίστηκαν όλα.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Βασικές ασχολίες των κατοίκων ήταν και είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΑΦΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δαφίων

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μαμουρίδης Νικ. (Πρόεδρος Δ.Κ)

6946562224

  2253350230 Γραφείο Δημάρχου

grafeiodimarxou@mwlesvos.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ

Άρωμα Βύνης

Θεόφιλος

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club