ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα Αλυφαντά διοικητικά ανήκουν στο Δήμο Μυτιλήνης στη δημοτική ενότητα Μυτιλήνης. Απέχουν 3,5 χλμ  από την πρωτεύουσα του νησιού, σε υψόμετρο 170 μέτρων.

Καταγράφεται για πρώτη φορά σε οθωμανικά κατάστιχα του 16ου αιώνα, αλλά στους επόμενους αιώνες, μέχρι τα μέσα του 19ου, δεν αναφέρεται πουθενά ως οικισμός. Το 1849 θεωρείται μάλλον ως εξοχή των Μυτιληναίων με ελάχιστα σπίτια, παρά ως χωριό. Ως έτος επανίδρυσης του οικισμού μπορούμε να θεωρήσουμε συμβατικά το 1873, οπότε και καταχωρίζεται σε Δημοτολόγιο του 1956 η πρώτη εγγραφή κατοίκου σ’ αυτόν. Πρώτη αναφορά για την ύπαρξη του οικισμού γίνεται το 1881, οπότε και καταγράφονται 50 σπίτια και ένας ναός, του Αγίου Γεωργίου. 

Ο σημερινός ναός του Αγίου Γεωργίου «αναγέρθηκε εκ βάθρων» σε ρυθμό βασιλικής και με βάση σχέδιο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Κόκκινου ή Μαλή, μετά την πυρκαϊά του 1912 που αποτέφρωσε την παλιά εκκλησία.

Στη νότια έξοδο του οικισμού υπάρχει και η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης,

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στα Αλυφαντα υπάρχει το σπήλαιο «Μαγαράς» σε χαμηλό λόφο κοντά στον οικισμό. Είναι δαιδαλώδες και πολυεπίπεδο σπήλαιο, εξαιτίας των έντονων καταπτώσεων, με στενή και χαμηλή είσοδο, επιμήκη κάτοψη και δύο κύριες αίθουσες. Τα δάπεδα των αιθουσών καλύπτονται από λατύπες, αργιλικά υλικά και κομμάτια από την οροφή. Τα επιφανειακά κινητά ευρήματα, κυρίως θραύσματα κεραμικής και λύχνων καθώς και τμήματα πήλινων πινακίδων, καταδεικνύουν τη χρήση του σπηλαίου από τους αρχαϊκούς χρόνους έως και την ύστερη αρχαιότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ 

Αγίου Γεωργίου στης 23 Απριλίου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΛΥΦΑΝΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στα Αλυφαντά έχει την έδρα του ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου, που ιδρύθηκε το 1982, και έκτοτε έχει διαρκή δράση και παρουσία. Αποτελείται από 110 μικρούς και μεσαίους μελισσοκόμους απo όλο το νησί της Λέσβου ενώ τυποποιεί και διανέμει αποκλειστικά και μόνο μέλι και προϊόντα μέλισσας των συνεταίρων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Χατζηλενούδας Ε. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

6974879125

tkalyfada@gmail.com

  2251037051 Γραμματεία Δημάρχου

dimarxosmyt@gmail.com

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Άρωμα Βύνης

Monkey Cafe

Motel Club