ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Άγρα βρίσκεται στον κόλπο της Καλλονής χτισμένη πάνω σε ένα ύψωμα σε υψόμετρο 360μ και απέχει 66χλμ από τη πόλη της Μυτιλήνης. Διοικητικά υπάγεται στη δημοτική ενότητα Καλλονής του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Αγίου Δημήτριο, κτίσμα του 1807, που ανακαινίστηκε το 1845 και το 1917. Αλλα παρεκκλήσια είναι αυτά του Αγίου Γεώργιου και του Ταξιάρχη, όπου υπάρχουν παλιά εκκλησιαστικά σκεύη, βιβλία και ξυλόγλυπτα εικονοστάσια.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ο επισκέπτης του χωριού στη πλατεία κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια μπορεί να απολαύσει τον καφέ, το αναψυκτικό ή το ούζο του, να ξεναγηθεί στα ατέλειωτα σοκάκια με τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια που απέμειναν και  να επισκεφτεί  το Εκκλησιαστικό-Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο του οικισμού το οποίο περιλαμβάνει μικρή εκκλησιαστική και λαογραφική συλλογή.

Έξω από τα στενά όρια του οικισμού μπορεί κανείς να επισκεφθεί πλήθος υπέροχων εξωκλησίων χτισμένα σε επιλεγμένα σημεία του φυσικού τοπίου, απομεινάρια παλαιών βρυσών, πάνω σε παμπάλαιους δρόμους καθώς και τους δυο χαρακτηριστικούς ανεμόμυλους και τα ερείπια των παλαιών νερόμυλων , που άλεθαν τα γεννήματα του χωριού σχεδόν μέχρι  τα μισά του περασμένου αιώνα.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ο ορεινός αυτός οικισμός έχει παράδοση στην παραγωγή γαλακτοκομικών, γι’ αυτό μην παραλείψετε να επισκεφθείτε κάποιο απ΄τα τυροκομεία του.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΓΡΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Α. Αθλητικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Μακαρέας»

Β. Συλλόγου Αγριτών Λέσβου «Άγιος Δημήτριος»

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ουζουνέλλης Ανδρ. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

  6972901280

  2253350230 Γραφείο Δημάρχου

grafeiodimarxou@mwlesvos.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club