ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το Υψηλομέτωπο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης. Πρόκειται για ένα πανέμορφο και γραφικό χωριό σε υψόμετρο 400 μέτρων. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου στη δημοτική ενότητα Πέτρας.

Περπατώντας στα μέσα από τα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού διασχίζουμε ένα τοπίο γεμάτο δαμασκηνιές, συκιές, ροδιές , καρυδιές και πλατάνια. Στην είσοδο του χωριού θα βρούμε τον ναό του Ταξιάρχη, μια τρίκλιτη βασιλική, με πολύ ωραίο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το χωριό διαπερνά ο κεντρικός δρόμος Στύψης– Πελόπης. Στην κάτω πλευρά, όπου βρισκόταν ο μουσουλμανικός μαχαλάς, θα συναντήσουμε τον Μιναρέ, το τούρκικο λουτρό, τη μεγάλη στέρνα του Ασλάνη, αλλά και την πλατεία με τα τρεχούμενα νερά να περνάνε μέσα από τα πέτρινα λιονταράκια-σήμα κατατεθέν του χωριού. Δίπλα θα δούμε τους φούρνους που τα προηγούμενα χρόνια έψηναν εκεί τα δαμάσκηνα που αποτελούσαν  τη βασική πηγή εσόδων για τους κάτοικους.

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και το παλιό σχολείο του χωριού με τη μεγάλη αυλή και τη θέα. Σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από το χωριό, υπάρχει μια παλαιοχριστιανική Εκκλησία. Σε απόσταση δε, δυο χιλιομέτρων από το χωριό βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, χτισμένο το 1954 πάνω στο ιερό τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, της οποίας σώζονται οι βάσεις των κιόνων και αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη του ναού, σκόρπια εδώ κι εκεί ή εντοιχισμένα στο ξωκκλήσι!

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Κτηνοτροφικά , ελαιουργικά, παραδοσιακά γλυκά, χειροποίητα ζυμαρικά και καταπληκτικά χειροποίητα κεντήματα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Αγίας Μαρίνας 17 Ιουλίου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΥΨΗΛΟΜΕΤΩΠΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός – Αγροτοβιοτεχνικός Συνεταιρισμός Στύψης Υψηλομέτωπου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Πάππος Κων/ος (Αντιδήμαρχος)

2253350200

Μανάβης Ιγνάτιος (Πρόεδρος Δ.Κ)
  6978067062

ΧΟΡΗΓΟΙ

Theofilos Paradise

Άρωμα Βύνης

Θεόφιλος

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΨΗΛΟΜΕΤΩΠΟΥ