ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα Χίδηρα ή Χύδηρα βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού σε απόσταση 65 χιλιομέτρων από την Μυτιλήνη και διοικητικά  ανήκει τη Δημοτική Ενότητα Ερεσού – Αντίσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Χτισμένα στο κοίλωμα ενός ηφαιστειακού κρατήρα που δημιουργήθηκε την εποχή που σχηματιζόταν το Αιγαίο και τα νησιά του, δηλαδή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια! Τα Χίδηρα είναι η γενέτειρα του γνωστού ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της νεότερης ελληνικής τέχνης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι στην πλειονότητά τους κτηνοτρόφοι, με μεγάλη παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος από την οποία παράγονται τα τοπικά τυροκομικά προϊόντα όπως η φέτα, το λαδοτύρι (κεφαλάκι), η γραβιέρα και το κασέρι.

 Η βλάστηση αποτελείται από Φρύγανα και παρόχθιες φυτοκοινωνίες, στην περιοχή φυτρώνει το φυτό «αγούϊδουρας», το οποίο από όλη την Ευρώπη μόνο στα Χίδηρα είναι αυτοφυές. Η περιοχή θεωρείται διατηρητέο μνημείο της φύσης και καταφύγιο θηραμάτων.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σήμερα στο χωριό μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Ψηφιακό Μουσείο Γ. Ιακωβίδης, που δημιουργήθηκε για να αναδείξει την καλλιτεχνική κληρονομιά του χωριού, καθώς είναι η πατρίδα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Επίσης το οινοποιείο «Μεθυμναίος», της οικογένειας Λάμπρου, όπου θα γευθείτε το ομώνυμο κρασί βιολογικής γεωργίας, που προέρχεται από την αρχαία αναβιωμένη ποικιλία του λεσβιακού κρασοστάφυλου. Η ξενάγηση στο οινοποιείο, γίνεται από τον ίδιο τον παραγωγό κάθε χρόνο από 1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Ακόμη το τυροκομείο της «Γαλακτοκομικής Λέσβου» με τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα του, όπως το διάσημο λαδοτύρι Μυτιλήνης, τη φέτα, τη γραβιέρα κλπ.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασί.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Α. Παναγίας στης 15 Αυγούστου

Β. Αγίας Παρασκευής στης 26 Ιουλίου

Γ. Αγίας Μαρίνας στης 17 Ιουλίου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Ρούσσης Μιχαήλ (Αντ/ρχος)

2253350230  (Γραμματεία Δημάρχου)  
grafeiodimarxou@mwlesvos.gr

Λιαδέλλης Δημ. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

6946986160

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΧΙΔΗΡΩΝ