ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΕΩΝ “Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ”

Αγιάσος – Λέσβος. Τηλ. 6987549753

Θεματοφύλακας της παράδοσης και των εθίμων της Αγιάσου!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΕΩΝ ΑΓΙΑΣΟΥ “ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ”

Έδρα του συλλόγου είναι το κεφαλοχώρι της Λέσβου Αγιάσος και έμβλημά του ο έφιππος καβαλάρης. Σκοπός του σωματείου είναι ἡ αλληλεγγύη καθώς και η ανάληψη της τέλεσης του πανηγυριού του προφήτου Ηλία την 20η Ιουλίου κάθε έτους στο παρεκκλήσι του προφήτη στο όρος Όλυμπος Αγιάσου.

Επίσης η κάθοδος της εικόνας από το παρεκκλήσι με έφιππη συνοδεία, η διενέργεια διασκεδάσεως στα καφενεία του χωριού, οι επιδείξεις των καβαλάρηδων με τα άλογα, η διοργάνωση ιπποδρομίας με χρηματικά έπαθλα, η συμμετοχή του σωματείου σε οποιαδήποτε πολιτιστική εκδήλωση στην Αγιάσο ή στη Λέσβο και εν γένει η προβολή και η αναβίωση των παλαιών εθίμων της Αγιάσου.

Η Αγιάσος, μάνα του Λεσβιακού Λαϊκού Πολιτισμού, γιόρταζε παλιότερα πολλά τοπικά πανηγύρια, που είχαν σχέση με το χριστιανικό εορτολόγιο και τα πατροπαράδοτα λαϊκά έθιμα. Δυστυχώς, όμως, η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα που συχνά αποτελεί τροχοπέδη της πηγαίας λαϊκής έκφρασης και δημιουργίας, η εμπορευματοποίηση της ψυχαγωγίας και γενικότερα οι ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών, εξάλειψαν πολλά απ’ αυτά. Και εδώ ακριβώς έγκειται η δράση του συλλόγου. Να περιορίσει όσο το δυνατόν τα φαινόμενα αυτά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ (1)ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΤΣΚΟΥΔΗ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΎΡΙ ΤΟΥ “ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ”

ΑΦΙΕΡΩΜΑ (2)ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΤΣΚΟΥΔΗ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΎΡΙ ΤΟΥ “ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ”

ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

ΠΛΟΥΤΟΣ…ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΑ!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ