ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Στη βόρεια πλαγιά του όρους Σκοτεινού, επτά περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Πέτρας και 62 χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης βρίσκεται το μεγάλο ημιορεινό χωριό Σκουτάρος σε υψόμετρο 151μ. Βρίσκεται βόρεια του νησιού και διοικητικά υπάγεται στη δημοτική ενότητα Πετρας του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Πιθανότατα  το όνομά του το οφείλει στο όρος στο οποίο βρίσκεται.

Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η ελαιοκαλλιέργεια. Ερασιτεχνικά ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική και το θέατρο. Φημίζεται ιδιαίτερα για τους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες του. Στο χωριό λειτουργεί σχολή ταπητουργίας που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και στεγάζεται σ’ ένα θαυμάσιο διατηρητέο κτίριο του 1909 που παλαιότερα στεγαζόταν το Παρθεναγωγείο.

Στο χωριό βρίσκεται  ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τρίκλιτη βασιλική του 1880 με υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο και καμπαναριό από γκρίζο τραχείτη.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Επίνειο του χωριού είναι η Αναξος, στο δρόμο από Πέτρα προς Σκουτάρο, με απέραντη ακρογιαλιά, γραφικές ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

Δυτικά της Ανάξου βρίσκεται η Μικρή Τσιχράντα (Αμπέλια), παραλία σε καταπράσινο λαγκάδι. Δυτικότερα είναι η Μεγάλη Τσιχράντα με το ξωκλήσι τον Αγίου Παντελεήμονα, όπου στις 27 Ιουλίου γίνεται πανηγύρι, για το οποίο οι Σκουταριώτες δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Κτηνοτροφικά, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Α. Αγίου Γεωργίου 23 Απριλίου

Β. Παναγίας  15 Αυγούστου

Γ. Αγίου Παντελεήμονος  27 Ιουλίου, στο επίνειο Άναξος

Δ. Αγίας Τριάδας, στο επίνειο Άναξος 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΚΟΥΤΑΡΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγροτικος Συνεταιρισμός Σκουτάρου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Πάππος Κων/ος (Αντιδήμαρχος)

2253350200

Καραβασίλης Χαρ.(Πρόεδρος Δ.Κ)
  6971669819

ΧΟΡΗΓΟΙ

Theofilos Paradise

Άρωμα Βύνης

Θεόφιλος

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΚΟΥΤΑΡΟΥ-ΑΝΑΞΟΥ