ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η Πτερούντα βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, 70 χιλιόμετρα από την Μυτιλήνη και διοικητικά υπάγεται στη δημοτική ενότητα Ερεσού-Αντίσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Είναι χτισμένη στο κοίλωμα ενός ηφαιστειακού κρατήρα που δημιουργήθηκε την εποχή που σχηματιζόταν το Αιγαίο και τα νησιά του, δηλαδή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια! Περιβάλλεται από βουνά και πυκνό δάσος προστατευόμενο από το πρόγραμμα Natura 2000. Είναι γενέτειρα του Ευριπίδη Κουτλίδη γνωστου επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Στη Πτερούντα τα σπίτια, δίνουν ένα ωραίο τόνο, καθώς είναι φτιαγμένα από μια κόκκινη μαλακή πέτρα, που σπάζει εύκολα, και τονισμένους λευκούς τους αρμούς με ασβέστη. Στο μέσον του δρόμου, υπάρχει ένα μικρό προσκυνητάρι, με μια στρογγυλή πέτρα στημένη πάνω του. Από κάτω περνά το ποτάμι.
Στο χωριό σε ένα σέτι, είναι εντοιχισμένοι οκτώ αρράβδωτοι κίονες και λίγοι λιθόπλινθοι, από φαιό τραχείτη, κομμάτια από παλιό χριστιανικό ναό. Λέγεται ότι υπάρχουν εδώ από το 1860 και ότι προέρχονται από την παλαιοχριστιανική βασιλική που βρίσκεται στη θέση Άγιοι Πέντε. Φαίνεται ότι ήταν στον παλαιότερο ναό του χωριού και τα έβγαλαν κατά την ανακαίνισή του. Εκεί υπάρχουν και δυο τάφοι. Ο ένας ανήκει στον Χατζηλουκά (1804-1973) και ο άλλος στον Κ.Γ. Βενίδη (1824-1899).
Κάτω από εναν πλάτανο βρίσκεται ενα κτίριο, με μεγάλα παράθυρα και δυο λεπτές κολόνες στην είσοδο,το οποίο ήταν το παλιό σχολείο. Δεν υπάρχουν πια παιδιά για να το συντηρήσουν. Επάνω του μια πλάκα γράφει ότι ως «οίκος Μουσών εκ βάθρων ήγειραν οι φιλόμουσοι Πλουτής Δρακούλης και Ι. Χατζηλουκάς ΑΩΞ ΕΜ ΜΗΝΙ ΜΑΡΤΙΩ
Στη πλατεία του χωριού λειτουργούν δυο καφενεία. Στο χωριό θα βρούμε και τη μνημειακή βρύση, με το αέτωμα, το λεγόμενο «Κουτλίδειο Υδραγωγείο» (1952-1953). Φαίνεται ότι με τα νερά του χωριού σχέση είχε ο Χατζηλουκάς γιατί παλαιότερη πλάκα αναφέρει ότι έγινε (η πηγή), δαπάνη και επιστασία του το 1873. Και είναι όλοι περήφανοι για το «πιο ελαφρύ και ευκολοχώνευτο νερό του νησιού», που το φέρνουν από τους «Πέντε Άγιους» και είναι άφθονο.
Ακολουθώντας το σοκάκι από την πλατεία, βρίσκουμε άλλη μια στο βάθος του χωριού την παλία του αγορά. Εδώ υπάρχει ένας παμπάλαιος, χιλιοροζιασμένος πλάτανος, μια τούρκικη βρύση και ένα μεγάλο πέτρινο γουδί
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Κτηνοτροφικά, ελαιόλαδο
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στης 26 Σεπτεμβρίου