ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το Πέραμα – το «επίνειο» της Γέρας– βρίσκεται στον κόλπο Γέρας και διοικητικά υπάγεται στη δημοτική ενότητα Γέρας του Δήμου Μυτιλήνης ενώ βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Απέκτησε μοναδικά βιομηχανικά κτίρια όπως σαπωνοποιεία, ελαιοτριβεία και ταλκομηχανές, ενώ σαν λιμάνι, εξυπηρετούσε όλη τη περιοχή. Bασικό κτιριακό συγκρότημα της περιοχής το βυρσοδεψείο και δίπλα του ο γραφικός τώρα ανεμόμυλος χτισμένος πριν το 1830 ο οποίος τα παλιά χρόνια εξυπηρετούσε τις ανάγκες του βυρσοδεψείου στην άλεση βελανιδιού ενώ σήμερα έχει παύσει να λειτουργεί.

Είναι πέτρινος και κυλινδρικός όπως άλλωστε όλοι οι μύλοι του Αιγαίου, με ελαφριά κλίση προς τα μέσα καθ’ ύψος. Η είσοδος βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά στο χώρο που σχηματίζεται μεταξύ του δρόμου προς το Πέραμα και της θάλασσας. Εσωτερικά ο μύλος είναι διαμορφωμένος σε τρεις χώρους, ισόγειο, μεσαίο και άνω πάτωμα όπου βρίσκεται και ο μηχανισμός του μύλου. Σήμερα αποτελεί σημαντικό μνημείο και αξιοθέατο για την περιοχή. Ο μύλος έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1997.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Πέραμα, παρουσιάζει πολλές επιλογές για διασκέδαση, με γραφικές ταβέρνες που σερβίρουν την παραδοσιακή Μυτιληνιά κουζίνα και όμορφες καφετέριες για να απολαύσετε τον καφέ και το γλυκό σας. Από εδώ ξεκινά ένας δρόμος με κατεύθυνση το στόμιο του κόλπου. Εκεί υπάρχουν οι πολύ όμορφοι ψαράδικοι οικισμοί, το Μάρμαρο, οι Πύργοι, ο Αύλωνας και τα Φτέλια, με γραφικές ταβέρνες, που σερβίρουν νόστιμους θαλασσινούς και άλλους μεζέδες.

Μπορείτε δε ν’ απολαύστε το κολύμπι στις κοντινές περιοχές Eυρειακή, Γυάρια, Tάρτι, Aμπάρια του κόλπου Γέρας, το ψάρεμα σε όλη την περιοχή έξω από το στόμιο του κόλπου και το σερφινγκ μέσα στο κόλπο Γέρας. Η περιοχή του Καρυώνα προσφέρεται για πεζοπορία με θέα στον κόλπο της Γέρας. Και αγροτικός δρόμος που βγάζει στο «Σορόκο», αποτελεί μια όμορφη δασική περιοχή με καταπληκτική θέα. 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Ταβέρνα ο Δεσπότης

Ταβέρνα Μαργαριτάρι του Κόλπου

Ταβέρνα Μάρμαρο

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Χρυσίδης Κίμων (Πρόεδρος Δ.Κ.)

  6975906262

  perama_l@otenet.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ελαιόλαδο, αλιεύματα, ούζο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Α) Αγίου Παντελεήμονα στης 27 Ιουλίου 

Β) «Κολυμβητικός διάπλους Μικρασιατικής Μνήμης» κάθε καλοκαίρι από το Περαμα Γερας στην Κουντουρουδιά 1100μετρα απόσταση περίπου.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

α. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Περάματος «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»

β. Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννηση Ποσειδώνα Περάματος Γέρας Λέσβου