ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο Παπάδος είναι ένα όμορφο χωριό της Γέρας που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Περάματος και περιτριγυρίζεται από πυκνούς ελαιώνες. Διοικητικά υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Γέρας του Δήμου Μυτιλήνης. Το χωριό αναφέρεται σε γραπτές πηγές από τον 17ο αιώνα.

Οι κάτοικοι του χωριού ανέπτυξαν πλούσια εμπορική δραστηριότητα χάρη στη γειτνίαση με το λιμάνι του Περάματος, ενώ η παράδοση αιώνων στην ελαιοκαλλιέργεια οδήγησε στην εισαγωγή της ατμοκίνησης και στη βιομηχανοποίηση της παραγωγής.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, στο χωριό λειτουργούσαν τουλάχιστον πέντε ελαιοτριβεία. Ο πλούτος που συγκεντρώθηκε και οι εμπειρίες από τα ταξίδια στο εξωτερικό για σπουδές και για εμπόριο, αποτυπώθηκαν στα εντυπωσιακά αρχοντικά που χτίστηκαν τότε στον Παπάδο, χαρακτηριστικά δείγματα της εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής που κυριάρχησε στη Λέσβο. Πολλά διατηρούνται ακόμη σήμερα, κάνοντας τον Παπάδο ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού και μάρτυρα της ευμάρειας και της αισθητικής εκείνης της μοναδικής ιστορικής περιόδου.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αξιοθέατο του χωριού είναι το αρχοντικό της οικογένειας Βρανά ‒από την οποία καταγόταν η μητέρα του Οδυσσέα Ελύτη‒ που σήμερα στεγάζει το δημοτικό κατάστημα της Γέρας , καθώς και το Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά, ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, το οποίο ανήκε στην ίδια οικογένεια. Σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο και στις συλλογές του παρουσιάζεται η ιστορία του ελαιοτριβείου, εργαλεία ελαιοπαραγωγής και πίνακες με θέμα την ελιά, αλλά και μόνιμη έκθεση για τον Ελύτη και τη σχέση του με τη Λέσβο, αφού το ελαιοτριβείο ανήκε στον παππού του.

Η εκκλησία του Ταξιάρχη που χτίστηκε το 1836 από τον γνωστό μάστορα Στρατήγη Καρέκο. Η εικόνα του αρχαγγέλου είναι σε ξυλόγλυπτο εικονοστάσι και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Άξιο επίσης προσοχής είναι το καμπαναριό της, έργο του 1911, ένα πραγματικό αριστούργημα γλυπτικής, από σκούρα μαλακόπετρα και μάρμαρο. Σύμφωνα με την παράδοση, στη θέση του σημερινού ναού του Ταξιάρχη υπήρχε παλιότερα άλλος, μικρότερος ναός, καθολικό ενός μοναστηριού, από τους μοναχούς του οποίου πήρε το χωριό το όνομά του

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ελαιοκομικά

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

α. Tων Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβριου

β.Της Αγίας Μαρίνας στις 16 Ιουλίου

 ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΠΑΔΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

α. Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος  Παπάδου

β. Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παπάδος Γέρας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Καμάτσος Ευστρ. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

  6974907549

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Theofilos Paradise

Άρωμα Βύνης

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΥ