ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο Παλαιόκηπος είναι το βορειότερο χωριό της Γέρας περίπου στα 20 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, χαμένο μέσα στον ελαιώνα, δίπλα στο ποτάμι, κάτω από ένα πέτρινο, κωνικό λόφο, από τον οποίο ορεινές στράτες οδηγούν στον αρχαιολογικό τόπο της Μάνας! Διοικητικά υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Γερας του Δήμου Μυτιλήνης

Βρισκόταν εδώ, πιθανόν από την αρχαιότητα, ή ίσως στα πρώιμα χρόνια της Βυζαντινής περιόδου κάτι που υποδεικνύουν τα αγγεία που έχουν βρεθεί και έδειξαν την ύπαρξη κτίσματος της Κλασσικής εποχής, σε οικόπεδο, μέσα στον οικιστικό πυρήνα του χωριού. Ίσως εδώ να ανήκε και ο ακραίος, ραβδωτός κίονας του νάρθηκα του Αγίου Ερμολάου, όπως και η επιγραφή (IGXII2 495) μαζί με το ιωνικό κιονόκρανο, στον μικρό Ταξιάρχη, δίπλα στο ποτάμι, στην θέση Κάραβος.

Τα εδάφη της αγροτικής περιφέρειας Παλαιοκήπου, είναι ορεινά και ημιορεινά, ωστόσο είναι γόνιμα, ευνοώντας την ελαιοκαλλιέργεια. Είναι το μοναδικό χωριό της Λέσβου το οποίο διαθέτει δύο ενεργούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, δείγμα της παραδοσιακής ενασχόλησης των κατοίκων με την παραγωγή ελαιόλαδου. Τα ελαιόδεντρα τα οποία καλλιεργούνται είναι κυρίως της ποικιλίας “Κολοβή” και βρίσκονται σε αναβαθμίδες, στα ορεινά αγροτεμάχια του χωριού.

Η εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Ερμόλαος, μοναδική στο νησί αφιερωμένη σε αυτόν τον Άγιο, διάσημη για το ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Η εκκλησία του 1795 (είναι μια τρίκλιτη βασιλική, με επίπεδα ξύλινα ταβάνια, υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, εικονοστάσια και άμβωνα και απέριττο διάκοσμο), είναι κατασκευασμένη από τον κιτρινωπό Γεραγώτικο ιγνιβρίτη! Από το ίδιο, καφετί υλικό αποτελείται τον Καμπαναριό (μάστορας, το 1900, ο Βέτσος)! Στον παλιό ναό, ανήκουν δύο πεσσοί θωρακίου και δομικά μέλη εντοιχισμένα στον ναό και το υπέροχο παλαιοχριστιανικό επίθημα, με συμφυές ιωνικό κιονόκρανο, σε περιφραγμένο χώρο της αυλής. Κάτω από την εκκλησιά, τρία αιωνόβια κυπαρίσσια, φυλάγουν την Πηγή του νερού, το Αγίασμα (τώρα με εκκλησάκι), ίσως στον Παλαιό Κήπο!

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Μεσαιωνική κεραμική καθώς και χριστιανικά αρχιτεκτονικά μέλη φέρουν η Παναγιά η Πευκιανή και η Παναγιά η Σπηλιώτισα ή Κρυφτή μέσα στον βράχο και τα νερά με υπέροχη θέα. Η πλακόστρωτη αυλή του θα σας χαρίσει φανταστική πανοραμική θέα προς τον Παλαιόκηπο.

Το εκκλησάκι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας (η Παρθένος Μαρία του Σπηλαίου) είναι έξω από χωριό

Το επίνειο του Παλαιόκηπου είναι η Ευρειακή, όπου υπάρχει παραδοσιακό καταφύγιο σκαφών, γραφικές ταβέρνες, καφετέριες, ξενοδοχεία για τη διαμονή σας και γενικά οτιδήποτε θα σας κάνει να περάσετε ένα όμορφο καλοκαίρι στη περιοχή.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ελαιοκομικά

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Η μνήμη του Αγίου Ερμολάου γιορτάζεται στις 26 Ιουλίου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΛΑΙΟΚΗΠΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

α. Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Παλαιοκήπου Α’

β. Λαϊκός Αγροτικός Συνεταιρισμός Παλαιοκήπου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Καραβασίλης Στρ. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

  6978196699

  karavis72@gmail.com

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΛΑΙΟΚΗΠΟΥ