ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το Νεοχωρι βρίσκεται 15 χιλιόμετρα Β.Δ. του Πλωμαρίου σε μια απότομη καταπράσινη πλαγιά από ελιές και περιβόλια με πολλά νερά που αναβλύζουν απ’ τα κατώγια και τις αυλές των σπιτιών. Διοικητικα ανήκει στο Δημο Μυτιλήνης στη δημοτική ενότητα Πλωμαρίου

Η Αγία Αικατερίνη, είναι η παλιότερη εκκλησία. Χτίστηκε το 1841 λίγο πιο έξω απ’ το χωριό. Λίγο πιο πέρα απ’ τη πλατεία, στην «καρυδιά» στέκεται επιβλητικά ο ναός των Αγίων Κων/νου και Ελένης που χτίσθηκε το 1951. Είναι τρίκλιτη βασιλική και είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ανηφορίζοντας προς το χωριό, συναντάς το εξαιρετικό κτήριο του παλιού ελαιοτριβείου που χτίστηκε το 1909. Μετά από ανακαίνιση έχει μετατραπεί σε Μουσείο Ελιάς όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά την αρχιτεκτονική του κτιρίου και τα μηχανήματα που για περισσότερο από εβδομήντα χρόνια ήταν στην υπηρεσία της παραγωγής λαδιού.

Στη συνέχεια ο δρόμος σε οδηγεί στο μοναδικό καφενείο και τη μικρή πλατεία όπου μπορείς να πιεις τον καφέ σου και να απολαύσεις το καταπράσινο τοπίο.

Λίγο έξω από το χωριό συναντάς το δημοτικό σχολείο το οποίο χτίσθηκε το 1931, μεγάλο με μνημειακή είσοδο που φέρει αέτωμα, παραστάσεις, επίκρανα από ανοιχτόχρωμη και καφετιά πέτρα.

Πάνω απ’ το χωριό, ο δρόμος οδηγεί στον Άϊ Γιάννη τον Χειρόλακα, στα Δενδρέλια και στο «παλιό λατομείο», απ’ όπου όπως λέγεται, έστελναν κολόνες στην Αγιά Σοφιά.

Φτάνοντας στον ποταμό Πριόνα συναντάς ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι το οποίο ενώνει τις όχθες του

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ελαιόλαδο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Αγίου Κωνσταντίνου στης 21 Μαϊου 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Σύλλογος Νεοχωριτών Λέσβου “Ο ΜΠΟΡΟΣ”

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αθανασέλλης Κων. (Πρόεδρος Δ.Κ)

  6972318805

  koinotitamporos@gmail.com

  Βαρβαγιάννης Δημ. (Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημ.Ενότητας)

dvarvag@gmail.com

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club