ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οι Νέες Κυδωνίες βρίσκονται ανατολικά του νησιού και διοικητικά υπάγονται στη δημοτική ενότητα Λουτρόπολης Θέρμης του Δήμου Μυτιλήνης. Είναι ένα μικρός γραφικός οικισμός που τον αποκαλούν «Αϊβαλί της Λέσβου» και είναι ευρύτερα γνωστός στο νησί με το όνομα “Μπαλτζίκι”.

Το τοπωνύμιο “Νέες Κυδωνίες” επελέγη ως υπόμνηση της προέλευσης των περισσοτέρων από τους εποίκους που εγκαταστάθηκαν στο παλιό “Balcık” ως πρόσφυγες βάσει της σύμβασης περί ανταλλαγής Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών που υπεγράφη στις 30 Ιανουαρίου 1923 στη Λωζάννη.

Είναι γνωστές για τη δυναμική τους ιστορία αλλά και για την αυθεντικότητα των ανθρώπων των. Στο χωριό υπάρχει ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Χιοπολίτη
Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία, τη γεωργία, το εμπόριο και τον τουρισμό. Στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών θα βρείτε πολλά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τα χταπόδια που ψαρεύουν οι ψαράδες της. Στην περιοχή δε υπάρχει τουριστική υποδομή με καταλύματα αλλά και καταστήματα εστίασης.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Πολύ κοντά στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών ευρίσκεται η μικρή αλλά πανέμορφη παραλία “Ξαμπέλια” μια υπέροχη αμμουδιά για κολύμπι. Μετά το κολύμπι σας μπορείτε να απόλαύσετε τα τοπικά εδέσματα στις ταβέρνες της περιοχής. Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε στο εσωτερικό των Νέων Κυδωνιών για να δείτε τις παραδοσιακές πέτρινες κατοικίες. Για περίπατο δε, επιλέγουν πολλοί το λιμάνι της Σκάλας με τις ξύλινες ψαρόβαρκες. Οι πιο ρομαντικοί επιλέγουν ένα από τα πιο ψηλά σημεία του χωριού για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Αλιεύματα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Α) Γιορτή Αγίου Φανουρίου στης 27 Αυγούστου

Β) Ι.Ν Αγίου Γεωργίου Χιοπολιτη 29-30 Ιουλίου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Κουνέλλης Κων/νος (Αντιδήμαρχος)

  Κόμλος Αντώνιος (Πρόεδρος Δ.Κ)

  6973385014

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΚΥΔΩΝΙΩΝ