ΧΟΡΗΓΟΙ

"Olympico" Fun Park

"Theofilos Paradise" Hotel

Κοσμήματα "Θεόφιλος"

Καφετέρια "Άρωμα Βύνης"

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Από τους ομορφότερους παραδοσιακούς και διατηρητέους οικισμούς όχι μόνο ολόκληρου του Αιγαίου αλλά και της Ελλάδας και ταυτόχρονα το τουριστικό κέντρο καθώς εκεί βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού!

Ο Μόλυβος ή Μήθυμνα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Λέσβου και απέχει από την πρωτεύουσα του νησιού Μυτιλήνη 60 χλμ. Aνήκει στη Δημοτική Ενότητα Μήθημνας του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων αφού στην ίδια θέση με τη σημερινή, βρισκόταν η Αρχαία Μήθυμνα από την οποία δυστυχώς δεν έχουν διατηρηθεί και πολλά πράγματα εκτός βέβαια από το όνομα το οποία χρησιμοποιείται παράλληλα με την ονομασία Μόλυβος.

Η μοναδική θέα του πελάγους από την είσοδο του Βυζαντινού κάστρου που δεσπόζει πάνω στον λόφο (και που φυσικά είχε χρησιμοποιηθεί και για την οχύρωση της αρχαίας πόλης), το γραφικό του λιμανάκι στην άκρη του οικισμού, τα συμπαθητικά μαγαζάκια, τα μπαλκόνια που «κρέμονται» στο κενό καθώς και οι μυρωδιές από τους μεζέδες που παρασκευάζουν οι ταβέρνες και τα ουζερί του, έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα που θα κρατήσετε για πάντα στη μνήμη σας όταν θα επισκεφτείτε τον Μόλυβο (Μήθυμνα).

Τα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά καθώς και τα λιθόστρωτα στενοσόκακα του και καλντερίμια είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ο Μόλυβος ανακηρύχθηκε το 1965 ως διατηρητέος οικισμός με αποτέλεσμα να διατηρήσει σχεδόν ανέπαφο το παραδοσιακό του χρώμα και “άρωμα”. Σε αυτό συμβάλουν και οι βρύσες του, 25 δηλαδή δημόσιες κρήνες που έχτισαν οι Οθωμανοί για την υδροδότηση του οικισμού.

Πριν από μερικά χρόνια η ιστοσελίδα BoredPanda δημοσίευσε φωτογραφίες από τους πιο όμορφους δρόμους στον κόσμο, γεμάτους με δέντρα και λουλούδια, καλώντας τους χρήστες του διαδικτύου να ψηφίσουν τη φωτογραφία που τους αρέσει περισσότερο. Την πρώτη θέση στην λίστα με τους 15 ομορφότερους δρόμους στον κόσμο, είχε κατακτήσει ένα σοκάκι στον Μόλυβο, χάρη σε μια φωτογραφία του Κωνσταντίνου Σταματέλλη.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το καλοδιατηρημένο του κάστρο και τα στενά του ανηφορικά σοκάκια με τα αρχοντικά του σπίτια είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα σας καθηλώσουν. Το κάστρο είναι κτισμένο στη θέση της Ακρόπολης της Αρχαίας Μήθυμνας (8ος– 1ος π.Χ. αι.), η οποία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη της Λέσβου. Ανακατασκευάστηκε, με αρκετές προσθήκες, κατά την ηγεμονία των Γενοβέζων Γατελούζων (1355-1462), και στη συνέχεια από τους Οθωμανούς που κατέλαβαν το νησί (1462-1912). Δεσπόζει στην κορυφή ενός ηφαιστειακού δόμου, με ωραία θέα στο Αιγαίο και εντυπωσιακούς στηλοειδείς σχηματισμούς λάβας, στη Β. πλευρά.

Στα αξιοθέατα του Μολύβου συμπεριλαμβάνονται επίσης τα Οθωμανικά Λουτρά, διατηρητέο μνημείο (στην κεντρική αγορά), το Συνεδριακό Κέντρο (στο παλιό τζαμί), η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη, το σπίτι που έζησε ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης (Μόλυβος 1849-1923) το οποίο και μετατράπηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας, με έργα παλιών και σύγχρονων καλλιτεχνών και δυο σχέδια του Γιαννούλη Χαλεπά, το Μέγαρο Κράλλη με τοιχογραφίες του 18ου αι., παράρτημα σήμερα της Σχολής Καλών Τεχνών, η Αρχαιολογική Συλλογή Μήθυμνας (στο παλιό Δημαρχείο), οι εκκλησίες του Αγίου Παντελεήμονα (στο κέντρο) και του Αγίου Νικολάου (στο λιμανάκι).

Σε απόσταση μόλις 4.5 χιλιομέτρων από τον Μόλυβο βρίσκεται η Εφταλού με την γνωστή βοτσαλωτή μεγάλη παραλία και τα θερμά ιαματικά λουτρά της. Το κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά της θα σας μείνει αξέχαστο όπως επίσης και το φαγητό στις παραθαλάσσιες ταβέρνες με θέα τις ακτές της Μικράς Ασίας.

Για τις περιπατητικές σας διαδρομές δε μπορείτε να επιλέξετε το χωριό Βαφείός 5 χλμ από τον γραφικό  Μόλυβο. Αρκετοί είναι αυτοί που τον επιλέγουν για τα όμορφα ηλιοβασιλέματα αλλά και να περπατήσουν στα γραφικά ανηφορικά λιθόστρωτα δρομάκια. Μετά τον ποδαρόδρομο, μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετικό φαγητό στις ταβέρνες του Βαφειού.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΔΙΑΜΟΝΗ – ΕΣΤΙΑΣΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Ανδριώτης Αθαν. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

  6979344371

  2253350230 Γραμματεία Δημάρχου

grafeiodimarxou@mwlesvos.gr

  2253071990 “Φορέας Τουρισμού “

  2253071245  “Λουτρά Εφταλούς”

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Αλιευτικά, ελαιόλαδο, μαρμελάδες, γλυκά, αρτοσκευάσματα 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ 

Κάθε καλοκαίρι γίνονται αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στο κάστρο του Μολύβου καθώς και το ΜOLYVOS INTERNATIONAL MUSIC FESTIVAL

Α. Αγίας Θεοκτίστης της Μυθημναίας (28-29 Ιουλίου). Μεγάλο θρησκευτικό πανηγύρι (28-29 Ιουλίου) όπου προσφέρετε δωρεάν (ανήμερα, στις 29 Ιουλίου) το «κισκέτ», το παραδοσιακό φαγητό των πανηγυριών της Λέσβου (αλεσμένα ρεβίθια, σιτάρι και κρέας).

Β. Πανηγύρι Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου(29 Αυγούστου). Στην περιοχή Βαφειός, 6 χλμ από τη Μήθυμνα.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΟΛΥΒΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

α.  Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Μήθυμνας « Η Αγάπη »

β. Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων

γ. Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων “Ο Μόλυβος”

δ. Φορέας Τουρισμού Μολύβου

ε. Συνεταιρισμός Γυναικών Μήθυμνας 

ΧΟΡΗΓΟΙ

"Monkey" Cafe Bar

"Motel" Night Club

Cafe Sky Bar "Ταράτσα"