ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

O Μεσότοπος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Λέσβου, σε απόσταση 74 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Μυτιλήνη, σε μια περιοχή ηφαιστειογενή, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, όπου υπάρχουν τρεις μικροί κάμποι με τις αντίστοιχες όμορφες παραλίες (Ταβάρι, Ποδαράς, Χρούσος). Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Δυτική Λέσβου στη δημοτική ενότητα Ερεσού-Αντίσσης

Η ονομασία του οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι χτίστηκε σε ίση απόσταση από τα γειτονικά του χωριά, Ερεσό και Άγρα.

Πρόκειται για παραδοσιακό χωριό, με στενά πλακόστρωτα σοκάκια και σπίτια με κεραμοσκεπές. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στο χωριό υπάρχει μια όμορφη πλατεία με πλατάνια και καφενεδάκια γύρω της, το κτίριο του σχολείου, χτισμένο το 1933, με μεγάλο προαύλιο, κολόνες με καλλιτεχνήματα ολόγυρα και το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες πολέμου, οι εκκλησίες που διακοσμούνται με όμορφες αγιογραφίες και το λαογραφικό μουσείο με διάφορα εκθέματα από την καθημερινή ζωή παλιότερων εποχών, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 με πρωτοβουλία της Κοινότητας και του Συλλόγου ”Η Αναγέννηση”.

Επίνειο του Μεσοτόπου είναι το Ταβάρι, το οποίο βρίσκεται 3 χιλιόμετρα νοτιότερα και έχει παραλία με καφενεία, ταβερνάκια και καταλύματα για τους επισκέπτες. Γειτονικές στο Ταβάρι παραλίες είναι ανατολικά ο Ποδαράς και δυτικά ο Χρούσος. Το Ταβάρι και ο Χρούσος δημιουργούν το ακρωτήρι Μυρμήγκι, ένα σημαντικό ψαρότοπο.

Αρχαία ευρήματα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της περιοχής, τα οποία πιστοποιούν μια έντονη παρουσία από την προϊστορική εποχή.

Ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να περάσει από το κατάστημα του Γυναικείου Αγροτοτουριστικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου. Όλα τα προϊόντα τους είναι φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές και αγνά υλικά και έχουν αποσπάσει εγχώρια και διεθνή βραβεία.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Γεωργία, κτηνοτροφία , αλιεία, γλυκά, μαρμελάδες, ζυμαρικά, τραχανάς και οι περίφημες χάχλες, λικέρ κλπ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Α. Αγίου Γεωργίου  23 Απριλίου

Β. Αγίου Κωνσταντίνου  21 Μαϊου

Γ. Αγίας Μαρίνας  17 Ιουλίου

Δ. Αγίου Δημητρίου 26 Οκτωβρίου

Ε. Παναγίας  21 Νοεμβρίου

Στ. Απόκριες (Έθιμο: «Κουδουνάτοι»)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΡΕΣΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Α. “Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου”

Β. “Γεωργοκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός”

Γ. Πολιτιστικός Σύλλογος “ο Μεσότοπος”

Δ. “Αθλητικός Όμιλος Μεσοτόπου”

Ε. Σύλλογος Μεσοτοπιτών “Η Αναγέννηση”. Ο σύλλογος εκτός από την υπόλοιπη ξεχωριστή του δράση επί σειρά ετών, με τα χορευτικά, θεατρικά και μουσικά τμήματά του, καθώς και με τη χορωδία του καταγράφει, διασώζει και προβάλλει με αυθεντικό τρόπο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την πλούσια λαϊκή παράδοση του Μεσοτόπου (ήθη κι έθιμα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, αποκριάτικα δρώμενα, κάλαντα, ρίμες κ.ά.). Οι χορευτικές ομάδες του Συλλόγου έχουν προσκληθεί και συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα οι «Γλεντιστάδες»

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Ρούσσης Μιχαήλ (Αντ/ρχος)

2253350230  (Γραμματεία Δημάρχου)  
grafeiodimarxou@mwlesvos.gr

Πιπίνης Γαβριήλ (Πρόεδρος Δ.Κ.)

6974535195

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ