ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το Μεγαλοχώρι βρίσκεται νότια του νησιού και διοικητικά υπάγεται στη δημοτική ενότητα Πλωμαρίου του Δήμου Μυτιλήνης σε υψόμετρο 584 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, που ίσως να μην ονομάστηκε άδικα η «Ελβετία» της Λέσβου.
Βυζαντινό Μνημείο της ενορίας του Μεταμορφώσεως του Σωτηρος-Παναγιας στο Μεγαλοχωρι
Η Mεταμόρφωση είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς της Λέσβου, καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές του 18ου αιώνα, η οποία μάλιστα παρουσιάζει στοιχεία αρχιτεκτονικής και ναοδομίας, τα οποία θα επικρατήσουν στις εκκλησίες της Λέσβου κατά τον 19ο.
Tρισυπόστατος ναός αρχιτεκτονικά, καθώς έχει τρεις Άγιες Tράπεζες και τρεις κόγχες Iερού Bήματος, είναι “δισυπόστατος” στη συνείδηση των Mεγαλοχωριτών, οι οποίοι μέχρι σήμερα τον αποκαλούν ναό της Παναγίας. Tο αξιοπρόσεκτο αυτό γεγονός οφείλεται στο ότι όταν ανοικοδομήθηκε, το 1767, αντικατέστησε παλαιότερο ναό, αφιερωμένο στην Παναγία, όπως γνωρίζουμε από έγγραφο του αρχείου του ναού, με ημερομηνία 1 Oκτωβρίου 1759. H χρονολογία της ανεγέρσεως μας είναι γνωστή από την κτιτορική του επιγραφή, η οποία έχει εντοιχισθεί στο υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου.
Tο Mεγαλοχώρι διαθέτει μία ακόμη αξιόλογη βασιλική, χτισμένη το 1795 και αφιερωμένη στον άγιο Iωάννη τον Πρόδρομο. Παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το ναό της Mεταμορφώσεως και διαθέτει επίσης ξυλόγλυπτα άξια θαυμασμού
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Λάδι και κρασί. Καλλιεργείται η ποικιλία Μανδηλαριά (Γντούρα & Βάψα), Αθήρι, Ασύρτικο και Μοσχάτο άσπρο
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Α. Παναγίας
Β. Αγίου Ιωάννου