ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μαμώλης Βασίλειος (Πρόεδρος Δ.Κ.)

 6945894360

koinotitaloutrwn@yahoo.gr

  2251037051 Γραμματεία Δημάρχου

dimarxosmyt@gmail.com

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΟΥΤΡΩΝ – ΧΑΡΑΜΙΔΑΣ & ΑΓ. ΕΡΜΟΓΕΝΗ

Longgar Beach Bar

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το χωριό των Λουτρών βρίσκεται στα νότια του νησιού και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την πόλη της Μυτιλήνης. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Μυτιλήνης στης Δημοτική ενότητα Μυτιλήνης. Επίνειο του η Σκάλα Λουτρών με 200 περίπου κατοίκους.

Η Σκάλα Λουτρών απέχει 9 χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης και πρόκειται για το όμορφο επίνειο των Λουτρών με τις ταβερνούλες του που προσφέρουν καταπληκτικούς μεζέδες και φρέσκα θαλασσινά στους λάτρεις της καλής κουζίνας. Είναι ουσιαστικά προσφυγικός οικισμός που δημιουργήθηκε μετά το 1922 κυρίως και έχτισαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες το εξωκλήσι της Παναγίας της Υψηλής ή της Προσφυγιάς στην κορυφή του κοντινού λόφου από όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ωραία ηλιοβασιλέματα του κόλπου της Γέρας. Το γραφικό λιμανάκι της Σκάλας Λουτρών χρησιμοποιήθηκε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τις συμμαχικές δυνάμεις και κατάλοιπο της παρουσίας τους εδώ είναι το γαλλικό νεκροταφείο σε κοντινή τοποθεσία. Υπάρχουν βέβαια και τα εγκαταλελειμμένα ελαιοτριβεία και σημάδια εγκατάλειψης σε αρκετά σπίτια ενώ οι προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επισκεπτών είναι αξιέπαινες με κύριο αξιοθέατο το Μουσείο Προσφυγικής μνήμης 1922 που βρίσκεται εντός του οικισμού και στεγάζεται στο πρώην δημοτικό σχολείο.

Πολύ κοντά στην Σκάλα Λουτρών υπάρχει το γραφικό λιμανάκι της Κουντουρουδιάς με τις περίφημες ταβέρνες του με φρέσκα ψαρικά και θαλασσινά καθώς και αντιπροσωπευτικά πιάτα της ντόπιας κουζίνας 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 εδρεύει στη Σκάλα Λουτρών και βρίσκεται στη θέση του παλιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Αμέσως μετά το κλείσιμο του σχολείου λόγω έλλειψης μαθητών, το κτίριο το οποίο βρισκόταν σε κακή κατάσταση παραδόθηκε από τη Νομαρχία στο Σύλλογο Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών “το Δελφίνι” και ο οποίος αποφάσισε να το μετασκευάσει σε μουσείο. Με χρηματοδότηση του συλλόγου, μια μικρή ομάδα από τη Σκάλα επί τρία χρόνια με προσωπική εργασία προχώρησε στην ανάπλαση του χώρου 130 τ.μ και τη μετατροπή του σε αίθουσα για στέγαση της πρώτης συλλογής προσφυγικών κειμηλίων (κειμήλια που είχαν φέρει οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία). Η Νομαρχία Λέσβου συνέβαλε στη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης του αύλιου χώρου. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 12 Αυγούστου 2006 από την Α.Θ.Π. Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.
Ο επισκέπτης και ιδιαίτερα ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη Μικρά Ασία από τον πρώτο ελληνικό αποικισμό και την εξέλιξη των περιοχών όπου εγκαταστάθηκαν Έλληνες μέχρι και το 1922, καθώς και για την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.

Σε μικρή απόσταση από το χωριό, βρίσκονται οι δύο υπέροχες παραλίες της Χαραμίδας και του Αγίου Ερμογένη με  Cafe Beach Bar εστιατόριο και ταβέρνα αντίστοιχα όπου μπορείτε μετά το κολύμπι να ζήσετε μοναδικές στιγμές γαστριμαργικής απόλαυσης!

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ελαιόλαδο, αλιευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ 

Του Αγίου Γεωργίου στης 23 Απριλίου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΛΟΥΤΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Α. Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι»

Β. Γυμναστικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «Αετός»

Γ. Πολιτιστικός σύλλογος το “ΛΙΟΣΤΑΣΙ”