ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οι Λάμπου Μύλοι είναι οικισμός μέσα στο λεσβιακό ελαιώνα, 18χλμ ΒΔ της πόλης της Μυτιλήνης  και σε υψόμετρο περίπου στα 70μ, ο οποίος διοικητικά ανήκει στο Δημο Μυτιλήνης στη δημοτική ενότητα Ευεργέτουλα.  Το χωριό Λάμπου Μύλοι χρωστάνε το όνομά τους στα πλούσια νερά του, που παλιά γυρνούσαν τέσσερις υδρόμυλους και ένα υδροκίνητο ελαιοτριβείο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η θέα απ΄το χωριό, που βλέπει στον κόλπο της Γέρας και στον κάμπο, είναι μαγευτική. Αξίζει να επισκεφθείτε των 250 ετών νερόμυλο στη θέση Μυλέλια, ο οποίος επαναλειτουργεί. Στην ίδια περιοχή παρασκευάζονται τοπικά προϊόντα που φέρουν την ονομασία της.

Στο χωριό υπάρχουν καφενεδάκια και όμορφα εστιατόρια και ταβέρνες για να απολαύσετε ουζάκι με ντόπιους μεζεδες.

Κοντά στο χωριό Λάμπου Μύλοι σώζονται τμήματα του Υδραγωγείου, ενός σπουδαίου τεχνικού έργου που υπάρχει εκεί από τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το Υδραγωγείο ξεκινούσε από την Αγιάσο και έφτανε στη Μυτιλήνη. Οι καμάρες του, οι ογκόλιθοι, οι πεσσοί, οι άβακες και τα τόξα που το απάρτιζαν ήταν καμωμένα από λεσβιακό γκρίζο μάρμαρο και δημιουργούσαν ένα σύνολο που έμοιαζε με προπύλαια κλασικού ναού ή ανακτόρων.

Από τους Λάμπου Μύλους ξεκινάει και πεζοπορική διαδρομή η οποία διασχίζει τμήμα αυτού του μεγάλου μνημείου, περνάει μέσα από ελαιώνες, τη μεγαλύτερη σε μέγεθος υδατογέφυρα της περιοχής, γνωστή ως «Καμάρες Πασπαλά», από πέτρινα γεφυράκια και  ποτάμια και καταλήγει στον Άγιο Δημήτριο, με τα καφενεδάκια και το φημισμένο νερό της πηγής «Τσίγκος».

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Κτηνοτροφικά, ελαιουργικά

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΑΜΠΟΥ ΜΥΛΩΝ

Ξανά Μανά

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Βουνατσής Θεόδωρος (Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος)

Παλιβάνη Αναστασία (Πρόεδρος Δ.Κ.)

6972702210

anastpaliv80@hotmail.com

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club