ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο ορεινός οικισμός Λαφιώνας ή ορθότερα Λαθιώνα βρίσκεται βόρεια του νησιού πάνω από τον κόλπο της Πέτρας, σε δασωμένο ύψωμα που ατενίζει πανοραμικά όλη την περιοχή. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Δυτικής Λέσβου στη δημοτική ενότητα Πέτρας.

Στο Λαφιωνα βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τρίκλιτη βασιλική του 1807, που ανακαινίστηκε το 1920 και το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο οποίο γίνεται στις 26 Ιουλίου μεγάλο πανηγύρι, που συνοδεύεται από το παραδοσιακό «κισκέκ», φτιαγμένο με πολύ μεράκι κάτω από τον ίσκιο αιωνόβιων πλατανιών.

Ο Λαφιώνας ξεχωρίζει και για την Ιερά Μονή του Αγίου Αλεξάνδρου, Πρώτου Επισκόπου Μηθύμνης που χτίστηκε το 325 μ.Χ., βρίσκεται στην αγροτική θέση Τεκές σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την Κοινότητα, και είναι η πρώτη σ’ όλη τη Λέσβο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Εκτός από την καλύτερη αμφιθεατρική άποψη της περιοχής που προσφέρει το χωριό, εδώ θα έχετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε μερικές από τις πιο ευχάριστες πεζοπορικές διαδρομές που οδηγούν σε τοποθεσίες ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, σε ξεχασμένα ξωκλήσια ή σε φυσικούς εξώστες με καταπληκτική θέαση.

Θα συναντήσετε τα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού, καθώς και το ξωκλήσι τον Αγίου Αλεξάνδρου νότια του χωριού σε απόσταση δυο χιλιομέτρων σε ένα πλάτωμα γεμάτο πεύκα και πλατάνια. Εκεί κοντά διασώζεται λάρνακα από γκρίζο τραχείτη όπου, πιθανότατα, ενταφιάστηκε ο ασκητής Άγιος Αλέξανδρος

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Α. Προφήτη Ηλία 20 Ιουλίου

Β. Αγίας Παρασκευής 26 Ιουλίου

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Παππος Κων/ος (Αντιδήμαρχος)

2253350200

Κουνιάρης Νικόλαος (Πρόεδρος Δ.Κ)
6947619863

ΧΟΡΗΓΟΙ

Theofilos Paradise

Άρωμα Βύνης

Θεόφιλος

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΑΦΙΩΝΑ