ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Καλλονή βρίσκεται στον κόλπο της Καλλονής, είναι έδρα της δημοτικής ενότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου και είναι το δεύτερο μεγάλο εμπορικό κέντρο του νησιού μετά τη Μυτιλήνη που απλώνεται μέσα σε μια μεγάλη και εύφορη πεδιάδα στο κέντρο του νησιού. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, αφού αποτελεί οικονομικό και εμπορικό κέντρο, συγκεντρώνει πολλές υπηρεσίες, έχει πολλά μαγαζιά και μεγάλες εκθέσεις σε μια όμορφη αγορά. Πολύ κοντά στη Καλλονή βρίσκονται οι κοινότητες Αρίσβη και Κεράμι.
Η Καλλονή ήταν ανέκαθεν το σταυροδρόμι από το οποίο περνούσαν και περνούν μέχρι και σήμερα οι βασικοί οδικοί άξονες του νησιού. Η τεράστια πεδιάδα της περιοχής, την οποία διατρέχουν έξι ποταμοί, ευνοεί την καλλιέργεια αμπελιών και περιβολιών. Η Καλλονή είχε πλούσιο σχετικά ιστορικό παρελθόν και αυτό αποτυπώνεται με την ύπαρξη πολλών αρχαιολογικών χώρων, όπως η Αρχαία Αρίσβη, η Πύρρα, ο ναός των Μέσων, τα Μάκαρα και η Αποθήκα (αγροτικές περιοχές της Άγρας), στη Ν.Δ. πλευρά του Κόλπου της Καλλονής

Η Ιερά Σταυροπηγιακή (Πατριαρχική) Μονή Λειμώνος βρίσκεται κοντά στην Καλλονή Λέσβου και είναι ανδρική μονή. Ιδρύθηκε, στη θέση προγενέστερης μονής, από τον επίσκοπο Μηθύμνης Άγιο Ιγνάτιο Αγγαλιανό το 1526 και αφιερώθηκε στον αρχάγγελο Μιχαήλ. Ονομάστηκε έτσι διότι βρίσκεται στο κέντρο ενός λιβαδιού (λειμώνα).  
Στη μονη έχει δημιουργήθει Εκθεσιακός χώρος με σκεύη, εικόνες και λείψανα. Επίσης ένα Λαογραφικό Μουσείο και ένα Γεωλογικό. Οι συλλογές της Μονής τις οποίες ανέδειξε ο αρχιμαδρίτης Νικόδημος, περιλαμβάνουν εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια και υφάσματα, αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης, λαογραφικά κειμήλια, αλλά και πετρώματα από όλη τη Λέσβο. Ιδιαίτερης αξίας είναι επίσης η Βιβλιοθήκη της μονής, με τα χειρόγραφα και τα έντυπα βιβλία της, καθώς επίσης και το Αρχείο των ελληνικών και οθωμανικών εγγράφων της. Ο πλούτος των κειμηλίων καθιστά τη μονή πόλο έλξης προσκυνητών. Γύρω από τη μονή έχουν χτιστεί δεκάδες ναοί με ιδιότυπη αρχιτεκτονική.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ανάμεσα στην Καλλονή και στα Παράκοιλα, στο ύψωμα Ξηρόκαστρο, υπήρχε ο μοναστηριακός ναός της Παναγίας και ένας οικισμός που καταστράφηκε το 17ο αιώνα. Σήμερα, επάνω στο λόφο διακρίνονται ερείπια ναού και κάποιο τμήμα του κάστρου, το οποίο πρέπει να ήταν αρχαίο φρούριο με μεσαιωνικές προσθήκες αργότερα.
Κοντά στην Καλλονή και συγκεκριμένα 3-4 χλμ. βορειοδυτικά του οικισμού μετά την Μονή Λειμώνος, στον δρόμο για το Σίγρι, συναντάται η ιστορική περιοχή της Λέσβου Κλαπάδος, όπου στις 08-12-1912, ακριβώς ένα μήνα μετά την απελευθέρωση της πόλης της Μυτιλήνης στις 08-11-1912, έγινε η τελική απελευθερωτική μάχη γνωστή και ως Mάχη του Κλαπάδου, με νικητές τους Έλληνες εναντίον των Τούρκων.
Η Καλλονή ήταν μία από τις πιο ακμαίες και σημαντικότερες πόλεις της μεσαιωνικής εποχής στη Λέσβο. Η ύπαρξη μικρού κάστρου μεσαιωνικής εποχής, στην κορυφή του λόφου “Παλαιόκαστρο”, μαρτυρεί την αρχαία θέση της στην περιοχή, Β.Α. απ’ τη σημερινή θέση της κωμόπολης. Ερείπια μεσαιωνικού ναού υπάρχουν στο λόφο “Σκεπαστός”. Κάποια ίχνη αρχαίων, βυζαντινών και μεσαιωνικών κτισμάτων βρίσκονται στις τοποθεσίες “Ίσσα”, “Τριάντα”, “Άγιος Γεώργιος”, κ.α.

Με το επίνειό της, τη Σκάλα Καλλονής, έχει γνωρίσει αρκετά έντονα τον τουρισμό, ούτως ώστε να έχει γίνει ένας απ’ τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς στο νησί. Η Σκάλα Καλλονής με τη μεγάλη αμμώδη παραλία της, βραβεύεται με τη Γαλάζια Σημαία και έχει μεγάλη ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων. Κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε πολλές ταβέρνες για να γευτείτε τα τοπικά εδέσματα. Επίσης θα βρείτε πολλές καφετέριες και beach bar για χαλάρωση και διασκέδαση. Άλλες κοντινές παραλίες πανέμορφες παραλίες είναι της Μικρής και Μεγάλης Τσιχράντας και ο Καλός Λιμένας.

Οι υδροβιότοποι του Κόλπου Καλλονής αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου της Λέσβου. Οι παράκτιες περιοχές περιμετρικά του Κόλπου Καλλονής αποτελούν ένα ενιαίο οικολογικό σύστημα, καθώς στην περιοχή υπάρχει ένα μωσαϊκό αλυκών, εκβολών μικρών ποταμών και χείμαρρων, καλαμιώνων, πευκοδάσους και ελαιώνων. Έτσι οι σχηματιζόμενοι αυτοί υδροβιότοποι χρησιμεύουν ως καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής πολυάριθμων σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών. Για τον λόγο αυτό κάθε χρόνο Απρίλιο και Μάη μήνα καταφθάνουν στην περιοχή εκατοντάδες παρατηρητές πουλιών, οι οποίοι συνδυάζουν το χόμπυ τους με ευχάριστες διακοπές. Η περιοχή του Κόλπου, έχει ενταχθεί στο Εθνικό & Ευρωπαϊκό Κατάλογο “Ειδικών Περιοχών Διατήρησης της Φύσης” του Δικτύου Natura 2000.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Στην εύφορη πεδιάδα της που είναι η ευφορότερη πάνω στο νησί, καλλιεργούνται κυρίως ελαιόδεντρα, οπωροφόρα δέντρα, πατάτες, καρπούζια, αλλά και μικρότερες καλλιέργειες με αμπέλια και εσπεριδοειδή. Φυσικά η Καλλονή είναι διάσημη για τις σαρδέλες της αλλά και αλλά αλιεύματα. Επίσης στον κόλπο της ανθεί και η οστρακαλιεία, Τελος στην Καλλονή παράγεται και ούζο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Το πανηγύρι της σαρδέλας κάθε καλοκαίρι στη Σκάλα Καλλονής όπου προσφέρονται στους επισκέπτες φρεσκοψημένες σαρδέλες με άφθονο ούζο συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής και χορευτικών παραστάσεων.

Στις 16 Αυγούστου γίνεται πανηγύρι στην κεντρική πλατεία της Καλλονής για να τιμήσει τους μετανάστες.

Της Αγίας Τριάδας στις 7 Ιουλίου στην Καλλονή, που περιλαμβάνει τριήμερο γλέντι και ιπποδρομίες

Στης 13 Οκτωβρίου ήμερα παραμονή της εορτής του Αγίου Ιγνατίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στη ΜΟΝΗ ΛΕΙΜΩΝΟΣ (ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ)

Της Αγίας Αννας, στη Σκάλα Καλλονής στης 25 Ιουλίου

Του  Αγίου Παντελεήμονα, στην τοποθεσία «Καραβούλια» στης 27 Ιουλίου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

α. Κυνηγητικός σύλλογος καλλονής

β. Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Καλλονής “Η Ευποιΐα”

γ. Ο Σύλλογος “Εστία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Σίτισης Καλλονής”

δ. Προοδευτικός σύλλογος

ε. Σωματείο ”ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ” Καλλονής

στ. Ερασιτεχνικός θεατρικός όμιλος Καλλονής

ζ.  Ένωση Μικρασιατών Δήμου Καλλονής

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

2253350230  (Γραμματεία Δημάρχου)  
grafeiodimarxou@mwlesvos.gr

Χαλκιώτης Νικ. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

6977855645

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Άρωμα Βύνης

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ