ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Φίλια είναι ημιορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 312 μέτρων, βρίσκεται βόρεια του νησιού σε απόσταση 49 χιλιομέτρων από τη Μυτιλήνη και διοικητικά υπάγεται στη δημοτική ενότητα Καλλονής του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Η τοποθεσία του χωριού παλιά ήταν πιο ψηλά, αλλά λόγω των επιδρομών των πειρατών και προκειμένου να μην είναι ορατό από αυτούς, τρία αδέρφια ή τρεις φίλοι, πάντα σύμφωνα με το θρύλο αποφάσισαν να μεταφέρουν το χωριό στη σημερινή του θέση.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στα καλντερίμια του χωριού και να θαυμάσει τα πετρόκτιστα κτίρια, αρκετά από τα οποία χρονολογούνται από τέλος του 19ου αιώνα και έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, μικρές πλατείες, και καφενεία, με έντονο παραδοσιακό χρώμα.

Άλλα αξιοθέατα του χωριού είναι:

Το Καλφαγιάννειο Γυμνάσιο Φίλιας που χτίστηκε το 1888 και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Αρχικά λειτουργούσε  ως οικεία. Από το 1900 άρχισε να λειτουργεί  ως δημοτικό σχολείο  μέχρι το 1940 που άρχισε ο πόλεμος  οπότε και έκλεισε. Μετά τον πόλεμο, το 1945,  άνοιξε ξανά τις πύλες του  και μέχρι τον Ιούνιο 1966 λειτούργησε ξανά ως δημοτικό. Όταν χτίστηκε το καινούργιο κτίριο το τότε δημοτικό έκλεισε και μεταφέρθηκε στο καινούργιο.  Στη συνέχεια  για κάποιο  διάστημα λειτούργησε  ως νηπιαγωγείο όπου πήγαιναν τα μικρότερα παιδιά, ως κινηματογράφος τον χειμώνα και αργότερα ως αποθήκη ζωοτροφών.

Το κτίριο του αγροτικού ιατρείου που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και  το οποίο έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης.

Ο Ιερός ναός των Ταξιαρχών, ο οποίος ιδρύθηκε το 1836. Είναι ξεχωριστό δείγμα τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με τοξωτή οροφή στο κεντρικό κλίτος. Το τέμπλο της είναι ξύλινο και σε κάποια σημεία επιζωγραφισμένο. Ο εσωτερικός φέρει στοιχεία εκλεκτικισμού.

Η κοντινή παραλία Τσιχράντα υπάγεται  στην κοινότητα της Φίλιας και του Σκουτάρου. Χωρίζεται σε δύο τμήματα το μεγαλύτερο στη Φίλια και το μικρότερο στο Σκουτάρο. Το φυσικό σύνορο είναι ο ποταμός Κεχράδας. Βρίσκεται κάπου στα 7 χιλιόμετρα μακριά από τη Φίλια. Στο τμήμα της Φίλιας υπάρχει η σκάλα του παλιού μεταλλείου, ένα τμήμα της οποίας παραμένει αβύθιστο και φαίνεται και σήμερα. Το μεταλλείο ανήκε σε μία εταιρεία η οποία έφερνε με ένα καραβάκι το μέταλλο, το οποίο επεξεργάζονταν εκεί και κατόπιν μεταφερόταν αλλού. Στο σημερινό λιμάνι αράζουν μικρές βάρκες και καΐκια . Το παλιό λιμανάκι δεν χρησιμοποιείται σήμερα για σκάφη λόγω βάθους, χρησιμοποιείται όμως για κολύμπι και ψάρεμα καθώς αποτρέπει τα κύματα. Με δικά τους έξοδα οι κάτοικοι της Φίλιας έχουν διαμορφώσει υποδομές πλαζ.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Χειροποίητα αμυγδαλωτά, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, ηδύποτα και ζυμαρικά από το γυναικείο αγροτουριστικό συνεταιρισμό Φίλιας . Άλλα τοπικά προϊόντα είναι τα τυριά, γιαούρτια, το ρυζόγαλο και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από το ντόπιο κατσικίσιο γάλα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Α. Αγίου Γεωργίου 23 Απριλίου

Β. Αγια Φωτεινή 24 Μαιου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Α. Πολιτιστικός σύλλογος Φίλιας «Ανάπτυξη»

Β. Γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός Φίλιας

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σκαλοχωρίτης Στ. (Πρόεδρος Δ.Κ)

  6947331071

  2253350230 Γραφείο Δημάρχου

grafeiodimarxou@mwlesvos.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ

Theofilos Paradise

Άρωμα Βύνης

Θεόφιλος

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club