ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Ερεσός αποτελεί Δημοτική Ενότητα του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου. Είναι μία από τις πιο γνωστές για την ιστορία και τις ομορφιές της κωμοπόλεις της Λέσβου. Περιλαμβάνει την Ερεσό, την Σκάλα Ερεσού, τα Χλιαρά, τον Χριστό και τα Ψίνια. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και απέχει 89 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Tο ηφαιστειακό τοπίο, ο παραδοσιακός οικισμός του χωριού, η γραφική παραλία και τα ιστορικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή, την καθιστούν ιδανικό τόπο για διαμονή και περιήγηση. Η Ερεσός ­είναι η ­γενέτειρα της αρχαίας ποιήτριας Σαπφώς και του ­φιλοσόφου Θεόφραστου που θεωρείτε ο πρώτος περιβαλλοντολόγος της ιστορίας!

Στο κέντρο της κωμόπολης βρίσκεται η πλατεία “ο Πλάτανος”, όνομα που πήρε από το αιωνόβιο πλατάνι που υπάρχει. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται το Δημαρχιακό Μέγαρο, το Ταχυδρομείο, καφενεία και ταβέρνες. Σε μικρή απόσταση από την πλατεία βρίσκεται το Θεοφράστειο Δημοτικό Σχολείο. Στην τοποθεσία αυτή βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Ειρήνης και το παλαιό Διδακτήριο, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν η Γεωργική Σχολή ή το Ημιγυμνάσιο. Στο κέντρο ακριβώς υπάρχει το Ηρώο των πεσόντων Ερεσιωτών

Η Ερεσός χωρίζεται σε τρεις ενορίες:
Ενορία του Επάνω Χωριού με τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Ο Ναός είναι νεότερος και αντικατέστησε έναν προηγούμενο. Κτίστηκε το 1888 με άδεια, η οποία εκδόθηκε από σουλτανικό φιρμάνι. Για την οικοδόμησή του χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από μικρασιατικό λατομείο.
Ενορία του Μέσου Χωριού με τον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης.
Ενορία του Κάτω Χωριού με τον Ιερό Ναό της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου)· στο ίδιο σημείο προϋπήρχε παλαιότερος υμιυπόγειος. Η ανέγερσή του καλύφθηκε με έξοδα των κατοίκων το 1727 και έφορος της οικοδομής ήταν ο Μιχάλης Νικολακούδης. Το 1927 η ανατολική πλευρά του επεκτάθηκε προς τα έξω, ενώ το 1957 συμπεριλήφθηκε στο ναό και ο νάρθηκας· το 1962 κατασκευάστηκε ο νάρθηκας, ο οποίος υπάρχει και σήμερα.

Στην περιοχή βρίσκεται και η Μονή Ταξιαρχών Πυθαρίου (Πυθάρι ονομάζεται έτσι λόγω της γεωγραφικής θέσης), το οποίο ιδρύθηκε γύρω στον 16ο αιώνα. Προσφάτα υπήρξαν εργασίες αναστήλωσης και ανακαίνισης, ενώ δίπλα δημιουργήθηκε Τεχνητό Φράγμα το τοποίο μοιάζει με λίμνη με αποτέλεσμα να προσφέρει μια καταπληκτική θέα ενός μοναδικού τοπίου! Αξίζει να το επισκεφτείτε..

ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Επίνειο της Ερεσού είναι η παραλία της Σκάλας ή Γιαλός, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες τού νησιού καθώς υπάρχουν εκεί πολλά ενοικαζόμενα δωμάτια και μεγάλα ξενοδοχεία. Παραλία μήκους 3 χιλιομέτρων βραβευμενη με Γαλάζια σημαία. Είναι αμμώδης με λεπτή γκρίζα άμμο, πολύ ήρεμη και σχετικά βαθιά. Στην αρχή εχει βότσαλο και πιο μέσα αμμώδης με φανταστικό βυθό. Δυτικά υπάρχει μια μικρη λίμνη γεμάτη με χελώνες. Στον δρόμο προς την Σκάλα Ερεσού, συναντάμε τον Κάμπο της Ερεσού, καταπράσινο με όλα τα είδη δέντρων, όπου κυριαρχεί η συκιά, κάποτε το πιο αντιπροσωπευτικό είδος παραγωγής και εξαγωγής

Προσφέρει στον επισκέπτη καλό φαγητό, νυχτερινή ζωή και μια τεράστια παραλία η οποία θα ικανοποιησει και τους πιο απαιτητικούς. Ουζάκι μεχρι τη Δύση του ηλίου και το εκπληκτικο ηλιοβασιλεμα και ατελείωτες ώρες διασκέδασης στα μπαρ και τα καφέ της περιοχής. Μπορείτε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα απο διαφορα σημεία:
– Από το γραφικό λιμανάκι της Σκάλας και το εκκλησάκι της Παναγιούδας.
– Ξαπλωμένοι σε μια αιώρα, στην καντίνα της Βάνας, στην περιοχή Αφεντέλη.
– Συνδυάζοντάς το με μια βόλτα στη Γέφυρα του Ψαροπόταμου για να χαζέψετε τις χελώνες.
– Ψηλά από τον Προφήτη Ηλία, πάνω από την περιοχή Αφεντέλη στη δυτική πλευρά της παραλίας.

Από την Ερεσό μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Σίγρι και το Απολιθωμένο Δάσος του καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Κύριος οικονομικός παράγοντας τού τόπου είναι ο τουρισμός και η κτηνοτροφία. Εκεί θα βρείτε κασέρι (ΠΟΠ) και γενικότερα τυροκομικά προϊόντα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

α) Αγίου Γεωργίου στης 23 Απριλίου

β) Αγίου Ανδρέα στης 4 Ιουλίου

γ) Αγίου Παντελεήμονα στης 27 Ιουλίου

δ) Αγίου Νικολάου στης 6 Δεκεμβρίου

ε) Αγίου Σπυρίδωνα στης 12 Δεκεμβρίου

Κάθε Σεπτέμβριο δε, εκατοντάδες γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο “Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών” στη Σκάλα Ερεσού, με ένα γεμάτο πρόγραμμα, με πλούσιες δράσεις, εκδρομές, ξεναγήσεις, με πολύ μουσική και χορό απ’ όλο τον κόσμο.

Γυναίκες από την Αμερική, όλες τις χώρες της Ευρώπης, την Αυστραλία, την Αφρική ακόμα και από τ’ Αραβικά Εμιράτα θα βρεθούν για δύο εβδομάδες στην Ερεσό να απολαύσουν το τοπίο, να γνωρίσουν την ιστορία και τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να διασκεδάσουν. Η Ερεσός είναι ένας τόπος συνάντησης, στον οποίο οι γυναίκες νιώθουν ασφαλείς να εκφράσουν την σεξουαλικότητά τους και το σημαντικότερο είναι αποδεκτές από την τοπική κοινωνία.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΡΕΣΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

α. Περιβαλλοντικός – Κοινωνικός Συλλόγος “Πρωτοβουλία Ερεσού”

β. Γεωργικός συνεταιρισμός Ερεσού

γ. Σύλλογος των απανταχού Ερεσίων “Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ”

ΧΟΡΗΓΟΙ

Κλιματισμός "Μαντζώρος"

Καφετέρια "Άρωμα Βύνης"

"Monkey" Cafe

"Olympico" Fun Park

Cafe Sky Bar "Ταράτσα"

Κοσμήματα "Θεόφιλος"

"Motel" Cafe

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Ρούσσης Μιχαήλ (Αντ/ρχος)

2253350230  (Γραμματεία Δημάρχου)  
grafeiodimarxou@mwlesvos.gr

  Καταχανάς Αντ. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

6944549905

2253350131 ΚΕΠ – Προκοπίου Μυρσ.

d.eresou@kep.gov.gr

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΡΕΣΟΥ