ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο Ασώματος είναι ημιορεινό χωριό της ανατολικής Λέσβου. Βρίσκεται στις βόρειες παρυφές του Ολύμπου, δυτικά του κόλπου της Γέρας και λίγο βορειότερα της Αγιάσου, σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 260. Απέχει 20 χλμ. περίπου Δ. της Μυτιλήνης και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Ευεργέτουλα. Χαμένος μέσα στις ελιές κρατάει αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με τα χαρακτηριστικά σπίτια, τα καλντερίμια και τα γραφικά καφενεία, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Η εκκλησία του χωριού είναι τρίκλιτη βασιλική, κτίσμα του 1746 και τιμάται στις 8 Νοεμβρίου, γιορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Μιχαήλ και Γαβριήλ. Στον περίβολο του ναού υπάρχει το Εκκλησιαστικό – Λαογραφικό μουσείο του χωριού. Σ’ αυτό φυλάσσονται χειρόγραφα, παλαιά λειτουργικά βιβλία, ιερά σκεύη, άμφια, παλαιές εικόνες, ένας από τους παλαιότερους – αν όχι ο παλιότερος – επιτάφιους, συλλογή από νομίσματα και εκκλησιαστικά μπιλιέτα και πολλά άλλα αξιόλογα αντικείμενα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη.

Αλλες εκκλησίες στο χωριό είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του οικισμού, το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στη βορειοανατολική είσοδο του οικισμού. Επίσης οι εκκλησίες του Αγίου Πανέρα και Γενεσίου της Θεοτόκου στην ανατολική είσοδο του οικισμού και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στη νότια είσοδό του.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Περιδιαβαίνοντας τα λιθόστρωτα δρομάκια ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα πέτρινα σπίτια, τις όμορφες μαρμάρινες βρύσες, τα γραφικά καφενεία με τις κληματαριές, τα εξωκλήσια. Στην είσοδο του χωριού συναντάμε το σχολείο, αξιόλογο δείγμα κτηρίου με επιστημονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, συνυφασμένο με την πνευματική ιστορία του τόπου. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Στο χωριό συναντάμε το κτήριο του ελαιοτριβείου στον Ασώματο Λέσβου ιδιοκτησίας της Κοινότητας Ασωμάτου, αντιπροσωπευτικό δείγμα βιομηχανικής λαϊκής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα, σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής στον τομέα αυτό. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Επίσης θα συναντήσουμε  και ένα αλευρόμυλο. Στην είσοδο του οικισμού βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Όποιος βρεθεί στην περιοχή του Ασωμάτου πρέπει απαραίτητα να επισκεφθεί και την τοποθεσία «Άγιοι Ανάργυροι». Πρόκειται για μια μαγευτική τοποθεσία χωμένη στα πλατάνια, τα πεύκα και τις καρυδιές, με δροσερά νερά να κυλούν ανάμεσα στα δένδρα, σκιές και κελαηδίσματα πουλιών παντού και γραφικά καφενεδάκια έτοιμα να ξεκουράσουν και να αναψύξουν τον επισκέπτη. Κάντε μία βόλτα δίπλα στο ποτάμι, η ηρεμία και η ομορφιά του τοπίου θα σας μαγέψουν.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ελαιόλαδο, χειροποίητα υφαντά και καλάθια καθώς και τα γνωστά παξιμάδια Ασωμάτου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Α. Αγίων Αναργύρων στης 1 Ιουλίου

Β. Των Ταξιαρχών στης 8 Νοεμβρίου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΣΩΜΑΤΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Ασωμάτου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κορδογιάννη Λουκία (Πρόεδρος Δ.Κ)

6936392608

koinotitaasomatou@yahoo.com

Χαραλάμπους Συμεών (Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημ.Ενότητας)

 2251352500

simosxarala@gmail.com

ΧΟΡΗΓΟΙ

Άρωμα Βύνης

Θεόφιλος

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Monkey Cafe

Motel Club