ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η Άντισσα βρίσκεται δυτικά του νησιού σε απόσταση 76 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης σε υψόμετρο 280 μέτρα πάνω σε μια ηφαιστειογενή πλαγιά που έχει θέα βόρεια προς το πέλαγος και τη Μικρασιατική χερσόνησο της Τροίας. Υπάγεται διοικητικά στη δημοτική ενότητα Ερεσού-Αντίσσης στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.
Ιστορικά το χωριό συνδέεται με τον Ορφέα, καθώς σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στην αρχαία Άντισσα ξεβράστηκε από τη θάλασσα η λύρα του. Από την Άντισσα καταγόταν ο ολυμπιονίκης Αρίστανδρος του 2ου αιώνα π.Χ. σε αγώνισμα δρόμου.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Πρόκειται για ένα όμορφο κεφαλοχώρι που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Η γραφική πλατεία με τους δασύφυλλους πλατάνους και τα καφενεδάκια είναι πάντα σε κίνηση, ειδικά ξεκινώντας από την άνοιξη και όλο το καλοκαίρι. Στην περιοχή του χωριού υπάρχει και η ιαματική πηγή Τελώνια, εξ’ ου και η παλαιά ονομασία του χωριού.
Πολύ κοντά στην περιοχή, βρίσκεται η Μονή Περιβολής, σε μια παράκαμψη του επαρχιακού δρόμου Καλλονής – Άντισσας, λίγο πριν την Άντισσα στην όχθη του ποταμού Βούλγαρη. Πρόκειται για γυναικεία μονή αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, η οποία ερημώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια. Το καθολικό της μονής είναι κτισμένο στον τύπο της ξυλόστεγης βασιλικής, μικρών διαστάσεων με αξιόλογες τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 16ο αιώνα.
Πιο βόρεια σώζονται τα ερείπια της Αρχαίας Άντισσας, μιας αρκετά σημαντικής πόλης του νησιού κατά την αρχαιότητα. Η επικράτειά της οριζόταν δυτικά από την περιοχή πάνω από το Σίγρι και νοτιο-ανατολικά εκτεινόταν ως τα Παράκοιλα. Ηταν εγκατεστημένη σε μια χερσόνησο της βόρειας παραλίας της επικράτειάς της, 16χιλ. ΝΔ της Μήθυμνας. Ο χώρος που κατείχε η πόλη, αποτελείται από την έκταση που κατέλαβε το μεσαιωνικό κάστρο στο άκρο της χερσονήσου, και από ένα λόφο, που χαρακτηρίζεται ως ακρόπολη. Το οχυρό, που λείψανά του σώζονται ως σήμερα, χτίστηκε στη Βυζαντινή εποχή και ανακατασκευάστηκε στα χρόνια των Γενοβέζων είναι γνωστό με το όνομα Οβριόκαστρο.
Περιλαμβάνει και τους οικισμούς Γαββαθάς, Κάμπος, Λυγερή, Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, Πεδινό, Πόχης και Τζίθρα
Ο παραθαλάσσιος οικισμός Γαββαθάς βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού και έχει στοιχεία ντόπιας αρχιτεκτονικής και πέτρινα καλντερίμια, γνωστά στο τοπικό ιδίωμα ως «ντοσιμέδες», τα οποία διατηρούν τον πρωτότυπό τους χαρακτήρα κατά κύριο λόγο στα χωριά. Στήν υπέροχη παραλία (αμμουδιά) του Γαββαθά μπορείτε να απολαύσετε το κολύμπι. Υπάρχουν δε ταβέρνες καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Κτηνοτροφικά προϊόντα
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Α. Παναγίας στης 23 Αυγούστου
Β. Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, στο Μοναστήρι του Υψηλού στης 8 Μαϊου