ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Αγία Μαρίνα είναι ημιορεινός οικισμός της νοτιοανατολικής Λέσβου και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Μυτιλήνης στη δημοτική ενότητα Μυτιλήνης. Βρίσκεται σε λοφώδη περιοχή του βουνού Αμαλή, μόλις 6 χλμ από την πρωτεύουσα, και βλέπει ανατολικά στο Αιγαίο Πέλαγος και τις τουρκικές ακτές, δίπλα στο αεροδρόμιο του νησιού και υψόμετρο 142μ.

Ο ναός της Αγίας Μαρίνας, 5 χλμ. από τη νότια έξοδο του χωριού. Είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής και κτίσμα του 1797 όπως αναφέρει επιγραφή πάνω από την είσοδο. Οι διαστάσεις του ειναι 19×10,50x 6 μέτρα. Στη δυτική πλευρά είναι εντοιχισμένα δύο μαρμάρινα θωράκια βυζαντινής εποχής και μια πλάκα με τον δικέφαλο αετό. Τα θωράκια είχαν μεταφερθεί, πιθανότατα, απο το βουνό Αμαλή και την εκεί εκκλησία της Παναγίας. Το τέμπλο και ο θρόνος ειναι έργα αρίστης ξυλογλυπτικής τέχνης, του 1839, όπως φαίνεται από χρονολογία χαραγμένη επάνω τους. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας ελκύει έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην περιοχή και περιλαμβάνει μία μικρή θρησκευτική εικόνα της Αγίας, η οποία φημολογείται ότι έχει θαυματουργές ιδιότητες. Η εκκλησία χτίστηκε σ’ ένα οικόπεδο, που άνηκε από κοινού στον Μιχάλη Χατζηγιάννη και το Νικόλαο Στεφανέλλη. Ο τελευταίος «μεγάλωνε» έναν δενδρόκηπο στο δικό του κομμάτι γης και λέγεται πως ξαφνιάστηκε με την συνεχή ανακάλυψη μίας μικρής εικόνας της Αγίας Μαρίνας στη ρίζα μιας ροδιάς. Όσο και να μετέφερε την εικόνα στο κοντινό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όταν επέστρεφε στο περιβόλι του, την έβρισκε ως εκ θαύματος να έχει επιστρέψει στη ρίζα του δέντρου. Χτίστηκε στο ίδιο ακριβώς σημείο το 1797 και ανακαινίστηκε συνολικά τρεις φορές.

Λίγο έξω από το χωρίο βρίσκονται ο ναός του Αγίου Φανουρίου και η εκκλησία της Παναγίας Αμαλής, μέσα σε πευκοδάσος, πιθανόν του 8ου αιώνα

 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει, το μεταβυζαντινό οθωμανικό λουτρό ιδιοκτησίας Βασιλείου Πλωμαρίτη. Πρόκειται για τετράγωνο χώρο διαστάσεων 3×3 μ., περίπου, και συνολικού ύψους 4-4.5 μ. Η απόληξή του σχηματίζει θόλο στον οποίο υπάρχουν φωτιστικά ανοίγματα κυκλικής διατομής (διαφώτιστα) που διασώζουν τα πολύχρωμα επίπεδα γυαλιά τους. Το κάτω τμήμα ενώνεται με το θόλο με ένα στενό γείσο που περιτρέχει τον χώρο. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Τον Πύργο Βερναρδάκη (εξοχικό του Γρηγ. Ν. Βερναρδάκη, 1848-1925, καθηγητή του Πανεπιστημίου. Ο Πύργος χτίστηκε το 1890 και αναπαλαιώνεται από τον εγγονό του, Παναγιώτη Δ. Βερναρδάκη).

Εάν είστε φανατικός ορειβάτης, ξεκινήστε από το υψηλότερο άκρο της Αγίας Μαρίνας, ακολουθήστε το μονοπάτι δίπλα από το γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού και περπατήστε μέσα στο πευκόδασος. Σύντομα θα συναντήσετε μία μικρή ξύλινη γέφυρα και ένα σημείο ανάπαυσης ανάμεσα στα πεύκα. Ακολουθήστε το ανηφορικό μονοπάτι σε μια σχετικά απαιτητική διαδρομή, και θα βρεθείτε σε υψόμετρο 373 μέτρων στη θέση Πρόβασμα στην Αμαλή, με υπέροχη θέα και ένα κιόσκι, όπου μπορείτε να ξεκλέψετε λίγες στιγμές ξεκούρασης.

Όσο είστε εδώ, αναζητήστε επίσης τις εκβολές του ποταμού Λαγκάδα στην περιοχή, επάνω από το αεροδρόμιο της πόλης. Από τους νερόμυλους που λειτουργούσαν έως το 1941, δέκα έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.

Το χωριό περιλαμβάνει ποικιλία από παραδοσιακές ταβέρνες, οι οποίες θα σας δελεάσουν να απολαύσετε μία ανάπαυλα στη σκιά και να γευτείτε την ποικιλία μεζέδων τους και τις ντόπιες λιχουδιές.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Στην περιοχή παράγονται κτηνοτροφικά προϊόντα και ελαιόλαδο

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ 

Κάθε χρόνο την 17η Ιουλίου, μεγάλος αριθμός προσκυνητών συρρέει στην εκκλησία για τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μυρογιάννης Ευστ. (Πρόεδρος Δ.Κ.)

 6944802030

agiamarinna@gmail.com

  2251037051 Γραμματεία Δημάρχου

dimarxosmyt@gmail.com

ΧΟΡΗΓΟΙ

Θεόφιλος

Theofilos Paradise

Olympico Fun Park

Άρωμα Βύνης

Monkey Cafe

Motel Club